Çiftçiden 25 kuruşa, Halk’a 2.5 TL’ye

  • 13 Ocak 2015
  • 1.043 kez görüntülendi.
Çiftçiden 25 kuruşa, Halk’a 2.5 TL’ye

    Türkiye’de narenciye üretiminin  artmasıyla portakal ve mandalina üretici fiyatlarının tepetaklak olmuş olmasını kimi çevreler talep yetersizliğine bağladılar. Üretici mandalina ve portakalı 25-30 kuruştan satmaya başladı. Ancak bu düşüş tüketiciye yansımadı.  Tam tersine hava koşulları  ve yol durumu gibi  nedenlerle fiyatlar biraz daha yükseldi. Üreticiden 25-30 kuruşa alınan portakal ve mandalinanın market raflarındaki fiyatı 2 lirayı geçti, kalitesine ve bölgesine göre 4 TL’ye kadar ulaştı.

Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal  ise bu durumu,  Rusya’da yaşanan ekonomik krize bağlıyor ve  Rusya ve Türkiye’de Kasım ayında tüketim oranları iyi gidiyordu. Ancak Aralık ayı ile beraber tüketim de azaldı. Havaların da kötü seyretmesi üreticiyi etkiledi. Tüm bunlar bir araya gelince tüccarlar alımları azalttı diyor.

Üretici fiyatlarının düşmesinin sadece Rusya’daki duruma bağlanamayacağını söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin de, raf fiyatları için bir denetim mekanizması oluşması gerektiğini söylüyor. Yetkin Özellikle meyve ve sebzelerin 5-6 el değiştirerek tüketiciye ulaşıyor.Üreticinin elinden çıkan mal aracılara geliyor. Oradan hale ulaşıyor. Aracılardan sonra halde de fiyatlar yükseliyor. Ancak asıl fiyat artışı son noktada yaşanıyor. Türkiye’deki toplam üretimde bir sıkıntı yok. Arzda bir problem var. Arz meselesi de ihracatla kapanıyordu. Kimi ülkelerde talep azalınca üretimi fazla olan malın üretici tarafında fiyatı düştü. Bu işin çözümü de üretim planlamasıdır diyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.