Ebadi ile Barzani’nin Musul operasyonu görüşmeleri

  • 07 Kasım 2016
  • 968 kez görüntülendi.
Ebadi ile Barzani’nin Musul operasyonu görüşmeleri

Irak başbakanı Haydar Ebadi cumartesi akşamı refakatindeki üst düzey askeri ve güvenlik güçleri yetkililerinden oluşan bir heyetle Erbil’i ziyaret edip, Irak Kürdistan yerel yönetim başkanı Mesut Barzani’yle bir araya gelerek, Irak gelişmeleri ve özellikle Musul’un selefi vahhabi DAEŞ tekfirci teröristlerinden temizlenmesi sürecini görüştü.

Barzani ofis sözcüsü Fuat Hüseyin yaptığı açıklamada, Erbil yerel yönetimiyle Bağdat Merkezi Hükümeti arasında yapılan anlaşma gereğince Iraklı Kürt Peşmerge güçlerinin Musul’un kurtarılması sürecinde bu şehre girmeyeceklerini söyledi. Barzani geçenlerde ve  DAEŞ’in imhası amacıyla başlatılan savaş öncesi yaptığı açıklamada, Musul’u ilhak gibi yayılmacı girişimler başlatmayacaklarını söyledi. Mesut Barzani Musul’un tamamen DAEŞ’ten temizlenmesinden önce  siyasi bir kriz yaşanmaması için, Musul’un teröristlerin işgalinden kurtarılmasından sonra yönetim biçimi hakkında anlaşmanın sağlanması gerektiğini belirtti.

Barzani’nin bu sözlerinden dolayı Peşmergelerin Musul’a girecekleri ve şehir yönetimini ele geçirecekleri endişesi doğmuştu. Ancak Barzani, Irak başbakanı haydar El-Ebadi ile görüşmesinde Musul’a girmeyecekleri sözü verdi. Peşmerge güçlerinin Irak Ordusu ve Haşdüşşabi gibi halk direniş güçleriyle birlikte DAEŞ’i imha operasyonlarına katılması, Irak Kürt bölgesi yönetiminin de Irak milli güvenliği ve menfaatlerini kendi kavmi ve bölgesel çıkarlarına tercih ettiğini gözler önüne seriyor.

Katiller sürüsü DAEŞ tekfirci terör örgütü Irak devleti varlığını tehdit etmektedir. Erbil ve Bağdat bu terör tehditlerine karşı birlik içinde mücadele etmek zorundadırlar. DAEŞ ilkin Irak Kürt bölgesini tehdit etmedi, sadece Iraklı Şii Müslümanları hedef alıp katliamdan geçirerek, onları Irak’ın kuzey bölgelerinden kaçmaya zorladı. Ardından Irak Kürtlerini hedef almaya başladı. Fakat İran İslam cumhuriyetinin askeri ve lojistik desteğiyle DAEŞ’in Irak Kürt bölgelerini tehdit süreci etkisiz hale getirildi. Halbuki Türkiye hükümetiyle dünya Müslüman alimler birliğinin sözde başkanı Yusuf Kardavi hunhar DAEŞ’i Müslüman mücahitler diye desteklediler.

Irak merkezi hükümetle Kürt yerel yönetiminin tekfirci terörizmle mücadele kararı, hayati önem taşımaktadır. Bağdat ile Erbil’in Irak milli güvenliği konusunda ortak anlayışa varıp anlaşmış olmaları da özel bir önem taşımaktadır. Çünkü Irak Milli birliği sürecinin geliştirilmesine de büyük katkı sağlayacaktır. Irak başbakanı haydar el-Ebadi, Erbil ziyaretini Musul’u tekfirci terörizmden kurtarmak, Irak milli birliğini takviye etmek, ortak planları hazırlamak amacıyla yaptığını söyledi. Irak milli ordusu komutanlarının da Ebadi ile birlikte Erbil’i ziyaret etmeleri, Irak Kürdistan yerel yönetimi peşmerge güçleriyle Irak ordusunun terörizmle mücadele, askeri ve güvenlik işbirliğini geliştirme, Irak milli güvenliğini sağlama açısından özel bir önem taşımaktadır.

Elbette Irak merkezi hükümeti Bağdat ile Irak Kürt bölgesi yönetimi arasında bütçe ve ödenekleriyle petrol ihracatı ve petrol gelirleri paylaşımı hakkında ihtilaflar ve çekişmeler devam etmektedir. Ancak Tekfirci DAEŞ terör örgütünün saldırı ve tehditlerini defetmek, Irak halkının ana önceliği sayılıyor. Bu nedenle Irak merkezi hükümetiyle Erbil yerel yönetiminin Irak milli güvenliğini sağlamak amacıyla DAEŞ katiller sürüsüyle mücadelesi kaçınılmazdır. Irak ordusu ve Haşdüşşabi halk direniş güçleriyle ıraklı Sünni aşiretleri ortak operasyonlar yaparak Tikrit’i hunhar ve sapık DAEŞ çetelerinden temizlediler. Bu başarılı askeri tecrübe, Irak Ordusuyla aşiretler ve Haşdüşşabi fedai birlikleriyle Irak Kürt peşmergelerinin katılımıyla Musul’u kurtarma operasyonu tekrar yaşanabilir.

Irak bütün Iraklılara aittir. Irak ordusuyla peşmergelerin işbirliği de bunu açıkça ispatlamaktadır. Irak halkı, bu ülkenin milli güvenliği ve birliğiyle toprak bütünlüğü tehdit edildiğinde, Kürt, Arap, Türk, Şii ve Sünni ayırımı yapmadan birlik içinde seferber olup tehdit kaynaklarını imha etme kararlığını gösteriyorlar. Günümüzde Irak’ın terörizm şerrinden kurtarılması için bütün askeri, güvenlik, peşmerge, Sünni aşiretler ve haşdüşşabi güçleri birlik içinde hareket etmelidirler.

Irak siyasi ve dini liderleri, güvenli ve kalkınabilecek bir Irak yaratmak için halk kesimlerinin birlik ve dayanışma içinde hareket etme gereğine inanmaktadırlar./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.