Filipinler’den Amerika Müdahalelerine Eleştiri

  • 18 Temmuz 2020
  • 5.347 kez görüntülendi.
Filipinler’den Amerika Müdahalelerine Eleştiri

Manila hükümeti, Amerika senatörleri ve Kongre temsilcilerini Filipinler’in içişlerine müdahaleleri yüzünden eleştirerek, “Filipinler artık Amerika’nın sömürgesi değildir.” Dedi.

Filipinler cumhurbaşkanlığı sözcüsü Harry Roque televizyon konuşmasında Amerika kongresinin 50 üyesinin Washington’daki Filipinler büyükelçiliğine mektup yazarak Filipinlerde terörizm ile mücadele yasasının kaldırılması taleplerine tepki gösterdi.
Filipinler cumhurbaşkanlığı sözcüsü Roque Amerika temsilcilerine hitaben yaptığı açıklamada, “Filipinler bağımsız bir ülkedir. Siz artık bizim efendilerimiz değilsiniz.” Diyerek tepkilerini ortaya koydu.
Filipinler cumhurbaşkanlığı sözcüsü  bu mektubu imzalayan temsilcilere hitaben ülkesinin bağımsız bir yargı sistemine sahip olduğunu ve terörizme karşı yasayı uygulamak için bu sisteme dayandığını hatırlattı.
Amerika ve Filipinler arasındaki gerilim dolu ilişkiler ise Filipinler cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte’nin işbaşına gelmesi ile yoğunlaştı.  Duterte’nin bağımsız siyasetler izlemesi, özellikle de iç siyasette uyuşturucu madde ve zehir ticareti şebekeleri ile  kararlı ve sert mücadelesi, Amerika’nın tepkisini toplamıştır. Amerika ise bu sürece müdahale etmeye çalışmıştır.
Amerika kongresi ve hükümeti Filipinlerde uyuşturucu madde ile mücadelenin yoğunlaşmasından beri Manila hükümetini sözde insan hakları ihlalleri ve yasa dışı girişimleri iddiası ile   Filipinler’e baskı uygulayıp bu ülkenin içişlerine müdahale etmiştir.
Amerika’nın Filipinler içişlerine karışması ve hükümete baskı uygulaması Filipinlilerin cumhurbaşkanı Duterte hükümetinin uyuşturucu ve zehir maddesi ile mücadele programları ve girişimlerine tam destek verdiği sırada gerçekleşmektedir.
Aslında Duterte, Filipin halkına uyuşturucu madde ile etkin mücadele vaatlerinde bulunduğu için cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmayı başardığı söylenebilir.
Filipinler meseleleri uzmanı Roman Kaspil ise bu husustaki değerlendirmesinde şöyle diyor:
“Filipin halkı Rodrigo Duterte’yi sadık biri biliyor. Bu yüzdendir ki ülken halkının yüzde 80’i cumhurbaşkanlarının siyasetlerini destekliyor.”
Amerika’nın Filipinler içişlerine müdahale etme sürecinde,   Duterte ayrıca ikili askeri anlaşmayı da askıya aldı ve Washington’un orta menzilli füzelerinin Filipinlere taşınmasına karşı çıkarak Beyaz Saray’ın baskılarına aldırmadan kendi milli çıkarları doğrultusunda etkili adımlar atmaya çalışıyor.
Son örnekte olduğu gibi Amerikan kongre üyeleri yine de Duterte’nin 3 Haziran 2020’de imzaladığı terörizm ile mücadele yasasına karşı çıkıp Manila hükümetine baskı uygulamak istiyorlar.
Amerika’nın bu talebi ise Filipinler içişlerine müdahalenin açık bir örneği olmakla birlikte ayrıca BM anlaşmasının bile ihlali sayılıyor. Ülkelerin içişlerine müdahale etmeme ilkesi, uluslararası hukukun temel ilkelerinden biri olmuştur.
Bu ilkeye göre diğer ülkelerin egemenliği ve bağımsızlıklarının korunması için sonuçta barış ve güvenliğin korunması için diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmemeliler.
Filipinler’deki yeni terörizm ile mücadele yasası ise “İnsan Güvenliği Belgesi” adı ile, Manila açısından fazla işlevi olmayan 2007 yılı belgesinin yerine geçmiştir.
Filipinler’deki terörizm ile mücadele yeni yasası terör eylemleri ile ilişkilendirilen zanlıların tutuklama süresini 3 günden 24 güne kadar uzatıyor.  Tabii bu yasaya iç arenada da kimi unsurlar karşı çıkıyorlar. Ancak Amerika’nın bu yönde karşı adımlar atması Washington’un Manila hükümetinden memnun olmadığını ve her yoldan baskı yapmak istediğini gösteriyor.
Manila hükümetinin yeni yasa çıkartarak terörizme karşı mücadeleyi yoğunlaştırma hedefi ise Filipinlerin güneyinde faaliyet gösteren IŞİD gibi terör örgütleri ile mücadele etmeyi etkinleştirmektir./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.