Çin: ABD İran’a silah yaptırımını uzatmak için bahane peşinde

  • 18 Temmuz 2020
  • 6.933 kez görüntülendi.
Çin: ABD İran’a silah yaptırımını uzatmak için bahane peşinde

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD’nin İran’a silah yaptırımını uzatmak için bahane peşinde olduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, dün Pekin’de yaptığı açıklamada, Amerikan dışişleri bakanı Mike Pompeo’nun İran’a silah yaptırımının 18 ekim 2020’de bitmesinin ardından Çin’in İran’a silah satacağı ve bunun için gerekli hazırlıkları yaptığına dair  açıklaması ve iddiasına tepki göstererek, ‘ABD dışişleri bakanının bu açıklaması tamamen asılsız bir iddiadır ve bu açıklama İran’a silah yaptırımının uzatılması için bahane arayışını göstermektedir’ dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD’nin nükleer anlaşmadan tek yanlı ve yasadışı bir şekilde çekildiğini belirterek, nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın korunması için bu anlaşmanın bütün maddelerinin yürürlüğe girmesinin zaruri olduğunu bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ayrıca Washington yönetiminin, Çin’in mevcut uluslararası düzeni yıkmaya çalıştığı ve Çin bağlantılı hackerların, ABD’deki Kovid-19’a karşı aşı çalışmalarını çaldığı yönündeki ithamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD’nin söz konusu suçlamalarının Pekin yönetiminin stratejik niyetine yönelik yanlış okuma ve yargılamalar olduğunu söyleyen Hua, “Çin’in hiçbir zaman ABD’ye meydan okuma veya (ABD’nin) yerini alma niyeti ve ABD’nin salgınla mücadelesine karşı direnme amacı yok. Bizim en çok ilgilendiğimiz şey kendi halkımızın refahını artırmak, temenni ettiğimiz şey de dünyanın barış ve istikrarıdır.” ifadelerini kullandı.

Hua, ülkesini hedef alan zorbalık ve adaletsizlikleri reddetmeye, ABD’nin Çin’i hedef alan karalama ve saldırılarına karşılık vermeye hakları olduğunu savundu.

Hua, ABD’li yetkililerin Çin bağlantılı hackerların ABD’deki Kovid-19 aşı çalışmalarına saldırı düzenlediği iddialarına da değinerek, “Bazı ABD’li yetkililer, Çin’in ABD’nin aşısını çalmak için siber saldırı düzenlediğini iddia ediyor, bu çok absürt.” dedi./

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.