Hasan Ruhani: KOEP’in sonucu herkesin yararınadır

  • 02 Ocak 2017
  • 1.111 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: KOEP’in sonucu herkesin yararınadır

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) sonucunun herkesin yararına olduğunu söyledi.

Mehr Haber Ajans’nın bildirdiğine göre, dün akşam İran Devlet Televizyonuna açıklamada bulunan İslami İran Cumhurbaşkanı Ruhani, KOEP uygulanmasının birinci yılına yaklaşıldığını belirterek İran tarafından verilen taahhütlerin bir kısmının Fordu tesislerinde uygulanacağını söyledi.

KOEP’in İran milletinin büyük bir işi olduğunu ve milli bir getiri olduğunu ifade eden Ruhani, herkesi bu konuyla ilgili görüşünü söyleme hakkına sahip olduğunu ve demokratik bir toplumda bunun doğal olduğunu söyledi.

Kimsenin dünyada İran’ın bu konuda zarar ettiğini, aldatıldığını ve yenildiğini söylemediğini ifade eden Ruhani, İran’ın karşı tarafı aldattığı iddiasının da yanlış olduğunu zira bu anlaşmanın bir kazan-kazan anlaşması olduğunu İran’ın ilk günden söylediğini ifade etti.

Petrol, gaz, yatırım, ulaştırma ve sigorta alanında KOEP’in uygulandığını fakat bankacılık alanında her şeyin uygulanmadığını ifade eden Ruhani, nükleer alanda bazı anlaşmalar imzalandığını, yeni uçak alım anlaşmaları yapıldığını ve bunların da İran’a güvenin göstergesi olduğunu söyledi.

KOEP ile birlikte dünyadaki İranofobinin yenildiğini ve bunun en büyük getiri olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’Bizim muhaliflerimiz İran’ı tüm dünya ve bölge için tehdit olarak tanıtmışlardı, bunu BM’de de karara bağlamışlardı fakat KOEP ile bu komplo başarısızlığa uğradı’’ diye konuştu.

Ruhani, bugün olayın tam tersine döndüğünü ve dünyanın bölge ve uluslararası arenada İran’ın yapıcı rolüne işaret ettiğini ve dün Güvenlik Kurulunda onaylanan kararda İran’ın terörizmle mücadelede bölgedeki olumlu rolüne işaret edildiğini söyledi.

İran nükleer faaliyetlerinin daha önce yasa dışı olarak algılandığını ifade eden Ruhani, bugün diğer ülkelerin çeşitli nükleer alanlarda İran’a yardım ettiklerini söyledi.

İran’ın bölgesel gelişmelerle ilgili tutumunu anlatan Ruhani, ‘’İran’ın rolü önemli ve yapıcıdır. Eskiden bazıları bu rolü itiraf etmiyorlardı fakat günümüzde birçok ülke bunu itiraf etmektedir. İran’ın bölgedeki hedeflerinden biri bölgenin istikrar ve barışıdır. Eğer bölge ülkeleri gelişmek isteyip bir biriyle işbirliği yapmak istiyorlarsa istikrar olmalıdır. İstikrarsızlık, savaş ve başka ülkelere saldırmak tehlikeli olabilir. İkinci konu terörizmle mücadeledir. Terörizm tüm bölge ve dünya için tehlikelidir’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.