Hatipzade: İran Afganistan halkının yanındadır

  • 06 Eylül 2021
  • 1.375 kez görüntülendi.
Hatipzade: İran Afganistan halkının yanındadır

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, İran İslam Cumhuriyeti Afganistan’da barış ve istikrarın sağlanması için Afgan halkının yanında yer aldığını ve almaya da devam edeceğini belirtti.

Haftalık basın toplantısında Iran Press muhabirinin sorusuna cevap veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade, komşu ülkelerin Afganistan işleri özel temsilcileri ve Dışişleri Bakanlıkları Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahian’ı arayarak Afganistan’la ilgili görüşlerini beyan ettiklerini belirtti.

Sözcü Hatipzade, İran İslam Cumhuriyeti Afganistan’ın iradesi ve çerçevesinde bu ülkede güvenliğin sağlanmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

Pencşir vilayetinin Taliban örgütü tarafından ele geçirilmesi iddiasına temas eden Sözcü Hatipzade şöyle dedi:

Pencşir’den gelen haberler kaygı verici. Dün gece düzenlenen saldırıları şiddetle kınıyoruz. Afganistan liderlerinin şehadeti ise üzücü bir olay. Biz olayda ecnebi müdahalesini araştırıyoruz. Herkes Afganistan tarihi, dış müdahalelerin hezimetten başka sonucu olmadığını gösterdiğini bilmelidir.

Afganistan halkını cesur ve bağımsızlık isteyen bir millet niteleyen Sözcü Hatipzade şöyle devam etti:

Biz her türlü dış müdahaleyi kınıyoruz. Pencşir meselesi siyasi yollardan, müzakere ve ara buluculuk yapılarak halledilmeli. Hiç kimse bu meselenin kardeş kardeşi katletme durumuna yol açmasına müsaade etmemeli; Taliban örgütü yükümlülüklerine bağlı kalmalı. Pencşir kuşatması hakkındaki duyumlar da elektrik ve suların kesildiği, oradaki insanlar aç kaldığı,… yönünde; tüm bunlar uluslararası hukuka aykırı durumlardır.

İran İslam Cumhuriyeti Afganistan’da halkın acılarının sonlandırılması ve geniş kapsamlı bir hükümetin kurulması için tüm çabasını sarf ettiğini kaydeden Sözcü Hatipzade bir de şu ikazda bulundu:

Tüm kırmızı çizgilere uyulmalıdır. İran İslam Cumhuriyeti Afganistan gelişmelerini yakından ve titizlikle takip ediyor. Uluslararası kurum ve kuruluşlar da bölge ülkeleriyle birlikte Afganistan’da barış ve istikrarı güvence altına almaları gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.