Hava Kirliliğinde 1 Numarayız!

  • 21 Aralık 2014
  • 736 kez görüntülendi.
Hava Kirliliğinde 1 Numarayız!

Türkiye’de 51-100 mikrogram metreküp arasında kanserojen özellikli ağır metal, katran zerreciği ve karbon parçalarından oluşan toz kirliliği (PM10), İstanbul’un Ümraniye ilçesinde 2 bin 664 mikrogram metreküp olarak hesaplandı.

Bu değerler, ‘yüksek tehlike’ oranının 521 mikrogram olduğu hesaba katılırsa, olması gerekenin en yüksek değerin yaklaşık dört kat üstünde.

AVRUPA’NIN EN KİRLİSİ

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Akdur;

“12 Aralık’ta devletin alarm durumuna geçerek televizyon ve basın yoluyla hemen vatandaşları uyarması ve kirlilik seviyesini düşürmek için acil tedbir alması gerekirdi.

Diğer ülkelere göre çok az sayıda iş ve işletme fabrikaları olmasına rağmen Avrupa Birliği (AB) Hava Kalitesi Haritası’na göre Avrupa’nın en kirli havası Türkiye’de.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her sene Türkiye’de 28 bin 181 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor” dedi.

Hava kirliliği sadece İstanbul’la da sınırlı değil. Akdur, Bolu, Düzce, Şırnak, Siirt, Kayseri, Konya ve Ankara başta olmak üzere 20’ye yakın ilde hava kalitesinin, astım ve kalp rahatsızlığı sorunu olan kişiler ve 65 yaş üstü insanlar için uygun olmadığını belirtti.

Uluslararası ve ulusal yasalara göre düzenli olarak izlenmesi gereken ulusal hava kalitesi, Türkiye’de de 180’e yakın istasyonda kontrol ediliyor.

Ancak kontrol tek başına yeterli değil, aynı zamanda elde edilen sonuçların tıpkı Meteoroloji raporları gibi her gün duyurulması gerekiyor.

Türkiye Hava Kalitesini İzleme Ağı ölçülerine göre; hava kalitesi, ‘çok iyi’, ‘iyi’, ‘yeterli’, ‘orta’, ‘kötü’ ve ‘çok kötü’ olmak üzere altı kategoride değerlendiriliyor.

Hava kalitesi, ‘kötü’ ve ‘çok kötü’ olduğu zaman halkın derhal uyarılması gerekiyor ancak Türkiye’de böyle bir uygulama bulunmuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.