Hayyam uydusu: İran’ın uzayı kullanmada önemli adımı

  • 10 Ağustos 2022
  • 94 kez görüntülendi.
Hayyam uydusu: İran’ın uzayı kullanmada önemli adımı

İran’ın yeni uydusu Hayyam, bu sabah Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden başarıyla uzaya fırlatıldı.

Bu bağlamda Kazakistan’da bulunan İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri bakanı İsa Zare’pur, 600 kg ağırlığındaki İran  Hayyam uydusunun İran bayrağı ile 500 km yörüngesine yerleştirileceğini duyurmuştu.
İran’ın uydusu, adını matematik, astronomi, felsefe ve şiir alanındaki engin bilgisi ile tanınan 11. Yüzyıl İranlı bilgin Ömer Hayyam’dan almıştır.
Hayyam, hassas sensörleri ve topoğrafı haritalar ve veriler sayesinde, tarımda verimliliği artırmada, İran’ın su kaynaklarının doğru bir şekilde izlenmesinde, doğal afetlerin yönetiminde, arazi kullanımındaki değişikliklerin, izinsiz inşaatların ve ormansızlaşmanın izlenmesinde kullanılabilir.
Uzay endüstrisi ileri teknolojiye sahip endüstriler arasında sayılıyor. Uygulanan tüm kısıtlamalar ve sınırlamalara rağmen, İran İslam Cumhuriyeti uzay teknolojisinin tam döngüsünü elde ederken son 40  yılda uzay teknolojisine ulaşma alanında sürekli ve ilerici adımlar atmıştır. Şimdi İran, bu toprakların uzmanlarının 40 yılı aşkın çabaları sonucu, dünyadaki 10 uzay ülkesi arasında yer alıyor. Bu nedenle İran, bu teknolojiye sahip birkaç ülke arasında güvenilir bir konuma sahiptir. Hali hazırda, uydu fırlatma üssünün inşa teknolojisi 6 ülkede mevcut ve İran, uzay üssü geliştirme açısından bir sonraki sırada yer alıyor.
Gerçi düşmanlar, İran’ın uzay endüstrisi de dahil olmak üzere her türlü yaptırımla ekonomik ve bilimsel ilerlemeyi engellemeye çalışıyorlar fakat tüm kısıtlamalara ve baskılara rağmen İran İslam Cumhuriyeti, uzay ve uzayla ilgili her türlü teknolojiyi kazanmıştır ve bunu İslami İran için büyük bir başarı saymak gerekir. İran’ın uzay programı ile Batı Asya bölgesindeki diğer ülkelerin uzay programı  arasındaki temel fark, İran’ın kendi yerli ve iç gücüne dayanarak bu teknolojiden faydalanmasıdır.
Uyduların günümüzde telekomünikasyon ve iletişim, keşif, gözetleme ve çevre ve diğer birçok uygulama dahil olmak üzere tüm alanlardaki önemli rolü nedeni ile İran İslam Cumhuriyeti füze ve uzay altyapısını ve teknolojisini geliştirmeye kararlıdır ve bu bağlamda büyük ilerlemeler kaydetmiştir.

Uydu fırlatıcılarının tasarımı ve yapımı ve yerli uyduların inşası, fırlatılması, veri alınması ve son olarak alınan  verilerin kullanılması alanındaki önemli adımlar, bu teknolojinin tam döngüsünü oluşturur.
Bu konu Amerika  ve Siyonist rejim için kabul edilemez bir meseledir ve bu nedenle Washington, İran’ın uzay gelişmelerinin devam etmesini önlemek için azami çabasında ısrar ediyor. Fakat  İran’ın uzay programı yerli imkanlar ve yerli uzmanlara ve teknolojiye dayanıyor. Dolayısıyla Amerika’nın tüm baskı ve yaptırımlarına ve Batı’nın muhalefetine rağmen gelişmeye  devam ediyor. Bu yüzden Amerika’nın baskı ve yaptırımları bu alanda sorun yaratamaz.
İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri bakanı İsa Zare’pur, İran’ın en ağır yaptırımların ve zorlukların doruğunda, uzay alanında en ileri bilgilere ulaştığını, böylece uydu yapımı ve uyduğu dikkatlice yörüngeye yerleştirecek  olan taşıyıcının yapım projesinin gerçekleştiğini belirtti.
Şu anda İran Hayyam uydusunun Rus uydusu tarafından fırlatılması, İran ile Rusya arasında uzay alanında stratejik işbirliğinin başlangıcıdır. İran İletişim  ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, Rusya gibi dünya uzay endüstrisinin ileri gelen ülkelerle stratejik işbirliği ile birlikte yerli uzay teknolojisinin geliştirilmesini de gündemine almıştır. Böylece bu yılın sonuna kadar algılama uydusunu 500 km’lik yörüngeye yerleştirme amacına ulaşabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.