Hoşru: ABD geçmiş hatlarından ders almalıdır

  • 19 Ağustos 2017
  • 1.137 kez görüntülendi.
Hoşru: ABD geçmiş hatlarından ders almalıdır

İran İslam Cumhuriyeti BM daimi temsilcisi Gholamali Hoşru, bazı ABD yetkililerinin Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) aleyhindeki tahrik edici ve açık tehditlerinin KOEP’in 28. Maddesine aykırı olduğunu bildirdi.

İRNA’nın bildirdiğine göre ABD’nin BM temsilcisi Niki Hili’nin 15 Ağustos tarihinde yayınladığı bildiriye değinen Hoşru, ‘’ABD’nin BM daimi temsilcisi, İran Cumhurbaşkanının sözlerini çarpıtmak yerine, tarihten ders almalı ve bazı ABD yetkililerine geçmiş hataları tekrarlamamalarını öğüt vermeli’’ dedi.

İran aleyhindeki temelsiz ithamlar ve tehditlerin KOEP’in 28. Maddesine aykırı olduğunu vurgulayan Hoşru, ‘’Ambargo ve tehdit diline dönmek isteyenler, evhamlarının esirileri olarak korku yayıp, düşman yaratarak kendilerini barışın sağladığı yararlarından mahrum ediyorlar’’ dedi.

ABD’nin son 20 yılda Ortadoğu bölgesindeki hataları ve müdahalelerinin bölgeyi istikrarsızlaştığını ve radikalizm, gerginlik ve terörizmi arttırdığını ifade eden Hoşru, ‘’ABD yetkililerinin İran aleyhindeki radikal tutumları bölgedeki istikrarsızlığı arttırabilir’’ dedi.

Hoşru, ‘’İran bölgede istikrar yaratan bir güç olarak sorumlu bir şekilde Irak ve Suriye’de terörizmin kökünü kazımak istemekte ve istikrarlı, barış içinde, ilerlemiş, kitlem imha silahlarından arınmış bir Ortadoğu için çaba sarf etmektedir’’ dedi.

Hoşru, İran’ın bölge sorunlarının çözümü için bölge ülkeleri ile işbirliği taahhüdüne bağlılığını tekrarladı.

Amerika, 5+1 grubunun öteki üyelerinin aksine KOEP’in icra edilmesinin ilk başından beri, sürekli bu anlaşma önünde engel olmaya çalışmış ve sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınmıştır.

Oysa Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve BM Güvenlik konseyi, kendi raporlarında bu süre içinde İran İslam Cumhuriyetinin KOEP’le ilgili tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini defalarca itiraf etmişlerdir./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.