İbadi: IŞİD İle Mücadelede İlk Yardım Eden Ülke İran…

  • 21 Ocak 2015
  • 707 kez görüntülendi.
İbadi: IŞİD İle Mücadelede İlk Yardım Eden Ülke İran…

Başkent Bağdat’ta, Londra merkezli Al-Hayat gazetesine konuşan Irak Başbakanı İbadi, IŞİD’in, “ülkenin güneyindeki kapıların yüzüne kapandığını” görünce “Kürdistan” bölgesine yöneldiğini belirtti.
Bağdat’ın IŞİD riskinden uzak olduğunu kaydeden İbadi, “Ancak örgüte binlerce genci safına katma ve projesine inandırma fırsatı verilirse hiçbir düzenli ordu karşısında duramaz” ifadesini kullandı.
İbadi, “İran, IŞİD’in sınırına yaklaşmasını hızlıca anladı ve Bağdat ile IKBY’ye silah yardımı yapan ilk ülke oldu” değerlendirmesinde bulundu.
İran Devrim Muhafızları lideri Kasım Süleymani’nin, Irak hava sahasındaki ABD’nin askeri varlığı aracılığıyla ülkenin birçok yerinde savaşçılarla görüntülendiği ve yaralandığı iddialarıyla ilgili soruya ilişkin İbadi, şunları aktardı: “Eğer ki Süleymani’nin Irak’taki savaşta yaralandığı doğru olsaydı, bu bilgiyi güvenlik kanallarından bir şekilde alırdık. Ebubekir el-Bağdadi ise Irak-Suriye sınırındaki Kaim bölgesinde yaralandı fakat şans eseri kurtarıldı ve vaktinin çoğunu Suriye’de geçiriyor. Biz, ABD ve İran’dan, Irak’ta anlaşmazlığa düşmemelerini rica ettik. Halihazırda da aralarında herhangi bir anlaşmazlık yok.”
İbadi, “Irak’taki IŞİD saldırıları, birçok Batılı ülkenin önceliğini değiştirmesine sebep oldu. Bu durum aynı zamanda Suriye lideri Beşşar Esed’in görevden azledilmesine yönelik yükselen taleplerde gerileme veya ertelemeye neden oldu” yorumunu yaptı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.