İmam Ali Hamanei: İslam sevgi ve kardeşlik dinidir

  • 12 Mayıs 2018
  • 1.260 kez görüntülendi.
İmam Ali Hamanei: İslam sevgi ve kardeşlik dinidir

Seyyid İmam Ali Hamaney , İslam dininin kendisini izleyenlere, tüm insanların, hatta İslam’a inanmayanların, yaratılışta bize benzediklerini ve zorluklarda bizim yardımımıza ihtiyacı olduklarını öğreten tek din olduğunu söyledi.

Seyyid İmam Ali Hamaneyin, Ayetullah Hacı şeyh Golamrıza Yezdi’yi anma kongresi yetkilileri ve organizatörleri ile görüşmesinde yaptığı konuşma, Perşembe günü Yezd kentinde düzenlenen kongrede yayınlandı. İslam inkılabı rehberi yapılan görüşmede, zahit ve muttaki bir kişilik olan Ayetullah Yezdi’nin tüm sosyal hizmet alanlarında ve kentin hatta Yahudi ve Zerdüşti yoksullarına yardım çalışmalarında aktif bir şekilde hazır bulunduğuna işaretle, günümüz maddi dünyasında bu gibi davranış ve hizmetlerin mahcur kaldığını belirtti.
İslam sevgi ve kardeşlik dinidir. Şiddet ve başkalarını reddetmenin İslam dininde yeri yoktur ve bu, öz Muhammed-i İslam’ın en önemli özelliğidir. Müslümanların ilahi kitabı olan Kur’an-ı Kerim, tüm insanlar arasında ortak işlerle . özel bir zaman dilimi için nazil olmayan Kuran kerim, tüm tarihi dönemlerde tüm insanların hidayeti için kapsamlı bir kitaptır. Günümüz dünyasında gelişmelerin hızlı yaşanması nedeniyle İslam dini tüm konularda ve hatta gençlerin ihtiyaçlarını karşılayan yolları vardır. Başka bir ifade ile din uzmanlarına göre İslam’da hiçbir çıkmaz bulunmuyor ve insan boşluğa düşmüyor. Zira Kur’an-ı Kerim sadece insanın maddi yönlerine dikkat etmiyor ve ilahi fıtrata dikkat etmek İslam dininin en önemli özelliğidir.
Kur’an-ı Kerim açısından insan bir yönden ilahi fıtrat ve diğer yönden maddi bir doğaya sahiptir; fıtrat insanı yüksek erdemlik, maneviyat ve kardeşliğe davet ediyor. Fakat insanın doğası kendisini sadece maddiyat ve dünya işlerine yönlendiriyor. İslam dininde ilahi fıtrata özel önem veriliyor zira insanın, kendi dini kardeşleri ve diğer dinleri izleyenlere karşı duyarsız kalmamasına sebep oluyor. İnsan severlik ve muhtaçlara yardım etmek ilahi fıtrattan kaynaklanıyor ve bu konuya İslam dininde insanın maddi doğasına göre daha fazla önem veriliyor.
İslam toplumu ve günümüz batı toplumunu karşılaştıran çalışmalar, insanlar arasındaki farklılığı açıkça ortaya koyuyor. Günümüz batı dünyası Müslümanları saf dışı bırakan görüşe sahiptir ve bu önemli konu toplumun çeşitli kesimlerinde açıkça görülüyor. Batı toplumun temeli, maddi işlere dayanıyor ve bu bakış, kendisine inanmayanlara bile insancıl bir yaklaşımı olan onlara saygı ile yaklaşan ve hizmetler sunan İslam dinine karşıdır.
Batı toplumu Müslümanlara yabancı gözü ile bakıyor ve bu çerçevede batıda ve özellikle Britanya ve Amerika’da İslamofobi açıkça görülmektedir. Bu iki ülke kendilerini dünyada özgürlük ve demokrasi beşiği olarak tanıtıyor, fakat İslam dinine inanan Müslümanlara karşı insanlık dışı davranıyorlar. Bu çerçevede Britanya Müslümanlar konseyi son zamanlarda yaptığı açıklamada, bu ülkede Müslümanlara, eşit haklara sahip vatandaşlar olarak değil, yabancı ve ecnebi gözü ile bakıldığını belirtti.
“Middle East Eye” internet sitesi de birkaç gün önce batı toplumunun Müslümanlara karşı duyarsızlığını, bunun ise batının siyasi bakışı ve islami toplumun siyasi yaklaşımı arasındaki farktan kaynaklandığını ele aldığı makalesinde, Britanya’da İslamofobi’nin bu ülkenin siyasi ve partilerinin ufkunda giderek artmakta olduğunu yazdı.
İslam dininde tüm insanların renk, ırk ve dinleri dikkate alınmaksızın ortak ihtiyaçları ve işlerine karşı duyarlı olmak, ilahi ve fıtri bir konudur ve islami toplumda bir insan başkasının hangi dinden olursa olsun ihtiyaçlarına karşı ilgisiz kalamayacaktır. Bu konu İslam dininin temel özelliklerindendir, nitekim İslam inkılabı rehberinin de belirttiği gibi İslam dinine daha yakın olan herkes, başkalarına daha fazla yardım ve hizmette bulunur./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.