İMAM HUMEYNİ’NİN KALEMİNDEN NAMAZIN ÖNEMİ – 3. BÖLÜM

  • 28 Mayıs 2017
  • 1.487 kez görüntülendi.
İMAM HUMEYNİ’NİN KALEMİNDEN NAMAZIN ÖNEMİ – 3. BÖLÜM

Kalbin Allah’tan gayrisinden feragati, her ne pahasına olursa olsun insanın elde etmesi gereken Önemli işlerden biridir.
Bunu elde etmenin yolu da oldukça kolaydır. Bir miktar dikkat ve kontrol ile hasıl olacak bir şeydir. İnsan bir müddet hayal kuşunun iplerini eline almalı ve daldan dala uçmasını engellemelidir. Bir müddet kontrolden sonra hayal kuşu dizginlenir, çeşitli işlere yönelmekten el çeker ve hayra adet eder hale gelir. ‘’hayır adettir’’ böylece kalbi huzur içinde Allah’a ve O’na ibadete yönelir.

Bütün bu işlerden en önemlisi de diğer bütün işlerin hedefi olarak değerlendirilmesi gereken kalp huzurudur. İbadetin ruhu ve hakikati de bu kalp huzuruna da bağlıdır kalp huzuru olmaksızın hiçbir ibadetin değeri yoktur.
Allah tarafından kabul edilmez. Nitekim rivayetlerde yer aldığına göre Hz. İmam Bakır ve Sadık (a.s) Fuzeyl bin Yesar’a şöyle buyurmuşlardır: ‘’ senin için namazından sadece kalp huzuru ile kıldığın miktarı vardır. O halde eğer tümünü yanlış kılar veya adabından gaflet edersen, dürülür ve sahibinin yüzüne vurulur. ‘’

Ebu Hamza-i Somali şöyle diyor:’’Hz. Seccad’ı namaz kılarken gördüm. İmam’ın abası yere düştü. İmam, namazı bitinceye kadar abasını yerden almadı. Namazdan sonra imama bunun nedenini sorunca şöyle buyurdu: ‘’ Yazıklar olsun sana! Acaba kimin huzurunda olduğumu biliyor musun? Kulun namazından, sadece kalp huzuru ile kıldığın miktarı kabul edilir:’’Ben şöyle arz ettim’’ Fedan olayım! O halde biz helak olduk’’ imam şöyle buyurdu:’’Hayır, süphesiz Allah müminler için bu eksikliği, nafileler vasıtasıyla tamamlar.

Hz. Ali (a.s) şöyle buyurmuştur:’’ sizden biri yorgun uykulu ve dalgın bir halde namaza yaklaşmamalıdır. Zira o azizi ve celil Allah’ın huzurunda bulunmaktadır. Şüphesiz ki kul için namazından sadece kalbi ile tevecüh ederek kıldığı miktarı vardır.

Hz. İmam Sadık şöyle buyurmuştur:’’ şüphesiz ben sizden farz bir namazı kılınca kalp huzuruyla Allah’a yönelen ve dünya işleriyle kalbini meşkul etmeyen mümin insanı severim. İnsan namazında Allah’a teveccüh ederse, şüphesiz Allah da yüzüyle ona yönelir ve Allah o kulu sevdikten sonrada müminlerin kalbini sevgi ile ona yöneltir.
Şimdi imam Sadık’ın (a.s) müminlere verdiği bu müjdenin ne kadar büyük bir müjde olduğuna bir bak! Ama ne yazık ki bu marifetlerden mahrum olan biz çaresiler, Allah’u Teala ‘ya teveccühten de mahrumuz, Allah’ın dostluğundan habersiz bulunmaktayız ve de Allah ile dostluğu kullarla olan dostlukla kıyaslıyoruz . marifet ehli kimseler Hak Teala’nın kendi sevdiği kulları için perdeleri engelleri ortadan kaldırdığını söylemektedir. Bu hicapların kaldırılmasının ne karametlerinin olduğunu sadece Allah bilir. Evliyanın emellerinin gayesi ve maksadlarının nihayeti, bu hicaplarının ortadan kaldırılmasıdır.

Hz. Ali (a.s) ve mahsum evlatları Şabaniye duasında da şöyle demekteler:’’ ilahi! Bizlere sana tam olarak yönelmeyi ihsan et, kalp gözlerimizi sana bakmak ile aydınlat ki kalp gözlerimiz nurdan hicapları yırtsın ve azamet madenine bağlasın. Ruhlarımız mukaddes izzetine asılı kalsın.’’
DEVAMI 4. BÖLÜM OLARAK YAYINLANACAKTIR.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.