İngiltere Parlamento Üyesi: İran, Bölge İstikrarının Temelidir

  • 10 Aralık 2014
  • 906 kez görüntülendi.
İngiltere Parlamento Üyesi: İran, Bölge İstikrarının Temelidir
 İngiltere Parlamaneto milletvekili, İran’ın Orta Doğu bölgesinin istikrarının temeli olduğunu ve Amerika’daki Cumhuriyetçilerin de İran gerçeği ile yüzleşmeleri gerektiğini söyledi.
İngiltere Parlamento milletvekili Richard Bacon,  verdiği demeçte İran’ın nükleer müzakereleri ve bölgedeki rolü hakkındaki görüşlerini açıkladı. İran ve P5+1 arasındaki müzakerelerin, gelecek 3-4 ay içerisinde genel anlaşma ile sonuçlanacağı hakkında konuşan Bacon, “Anlaşmaya gelecek 3-4 ay içerisinde ulaşmak önemli değil, asıl önemli olan konu, genel bir çözüm yolunun olduğu ve dünyanın bu yolda ilerlediğidir. Bu anlaşmaya göre İran çalışmaları ve isteklerinden taviz vermeyecek ve tüm dünya da İran’ın çalışmalarına güven ile yaklaşacaktır” dedi.

Bacon sözlerinin devamında, “İran nükleer programını 1960’lı yıllarda Amerika’dan aldığı yardımlar ile başlatmıştı. İran hala bu çalışmalarına devam ediyor ve bu konuda Rusya’da yardım alıyor. Nükleer programlar çok önemli konulardır. Çözülebilecek bazı sorunlar var. Tabi sadece nükleer anlaşma ile İran’ın İngiltere ve batı dünyası ile olan tüm sorunlarının çözülmeyeceği ve işbirliği yapılması gereken birçok konu olduğunu bilmeliyiz” dedi.

İran ve P5+1 grubunun 1 Mart tarihine kadar politik bir anlaşmaya ulaşacağı hakkındaki söylentiler ve politik anlaşmanın anlamı hakkında ise Bacon, “Anlaşma detaylarının nasıl olacağı hakkında hiçbir fikrim yok. ABD Dışişleri Bakanlığı, anlaşmaya ulaşılması için büyük çaba gösteriyor. İran bu fırsatı, müzakerelerin gelişmesi için kullanmalıdır. Birçok başarı elde edildiği tamamen açıktır. İran’ın küresel topluma dönmesi daha kolay oldu. İran, sergileyebileceği birçok üstün kapasiteye sahiptir. İran, bölgenin en büyük güçlerinden birisidir. Batılı yetkililerin birçoğu, İran’ın bölgedeki konumu ve tarihi hakkında bilgililer ve dürüstçe konuşmak gerekir ise, İran hakkında gelişen tüm olayları biliyor, bu konuda üzülüyor ve ilişkiler konusunda yeni bir sayfa açılmasını istiyoruz” dedi.

Bacon sözlerinin devamında “Tahran’da Uluslararası Dünya, Aşırıcılık ve Şiddete Karşı Konferansı’nın düzenlenmesi, İran Cumhurbaşkanlığı’nın akılıca davrandığını gösteriyor. Birçok yetkili Tahran’da toplanarak, şiddet ve aşırıcılık ile mücadele konusunu incelediler. Batı medyası son yılalrda İran hakkında gerçekleri göstermemeye başlamışlardı ama bu durum yavaş yavaş iyileşmektedir. Birçok insan, İran’ın askeri ve çok garip bir ülke olduğunu düşünüyor. Ama gerçeğe bakacak olursak, İran da büyük bir millete sahip normal bir gelişmiş ülkedir. İran da herkes gibi ticaret yapmak ve barış ve huzur içerisinde yaşamak istiyor. Geçtiğimiz yıllarda birçok İranofobi çalışması ile karşılaştık. İran, bölge istikrarının temelidir.  İran’ın doğu ve batı komşularına bakarsak, bu ülkedeki durumların çok farklı olduğunu görürüz. İran, bölgede çok önemli bir rol üstlenebilir ve bölgenin istikrarı ve huzuruna yardım edebilir. İran, Orta Doğu bölgesinin önemli bir gücüdür” dedi.

Bacon sözlerinin devamında ise Cumhuriyetçilerin gelecek haftalar içerisinde ABD Kongresi’nin başına geçecekleri ve İran’a karşı yeni yaptırımlar uygulayabilecekleri olasılığı hakkında ise “Cumhuriyetçiler yeni yaptırımlar uygulamaya karar verebilirler. Cumhuriyetçilerin bazıları sorun çıkarmak istiyorlar. Onlara İran’a gelmeleri ve normal insanlar ile görüşmelerini tavsiye ediyorum. Onların gerçek anlamda şaşıracaklarından eminiz. Bence İran dünyanın en büyün uygarlıklarından birisidir ve dünyaya yayabilecek birçok mesajı var. Batılı ülkelerindeki birçok insan bunları bilmiyor. Batılı ülkelerdeki bazı insanlar, İran’ın hatta bir Arap ülkesi olmadığını da bilmiyorlar ve İran hakkında çok az bilgiye sahiplerdir. Amerika’daki Cumhuriyetçilere de İran’a gelmeleri ve İran’da ne kadar mantıklı insan olduğunu görmelerini tavsiye ediyorum. Onlar bunu görürler ise, politik ortam da mutlaka değişir” dedi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.