İntifada 27 yaşında

  • 09 Aralık 2014
  • 851 kez görüntülendi.
İntifada 27 yaşında

İsrail’in Filistinlilere yönelik baskılarını her geçen gün arttırması, onları topraklarından sürmesi ve yerleşimci sayısını her geçen gün arttırması üzerine tarihe 1’inci İntifada olarak geçen olaylar 1987 yılının 9 Aralık günü başlamıştı.
İntifada kapsamındaki ilk ayaklanma Gazze’deki Cebaliye kampında başladı. Burada İsrail işgal ordusuna ait bir aracın dört Filistinli’ye çarpıp ölümlerine sebep olması ayaklanmayı ateşleyen en önemli olay oldu. Kamptaki Filistinliler aracın dört Filistinliye kasıtlı çarptığı gerekçesiyle ayaklandı. Burada başlayan olaylar kısa sürede Gazze’de, Batı Şeria’da ve Doğu Kudüs’te yayıldı.
GENEL GREV VE EYLEMLER
Ayaklanma kapsamında Filistinliler, genel greve gitti, Gazze ve Batı Şeria’daki İsrailli kurumları boykot etti, işgal ordusunun emirlerine karşı sivil itaatsizlik eylemler, gerçekleştirdi, İsrail yerleşkelerinde çalışmayı reddetti, ürünlerini satın almadı ve vergi ödemedi. Halk ayrıca Filistinli araçları İsrail ehliyetleriyle kullanmayı reddetti, duvarlara grafitiler yaptı, barikatlar kurdu.
İntifadayı tetikleyen sebep Cebaliye’de dört Filistinlinin ölmesi olsa da süreç çok önceden başlamıştı. 4 Aralık 1986 tarihinde, Birzeit Üniversitesi kampüsü içinde iki Gazzeli öğrencinin İsrailli askerler tarafından vurulması, cezalar, tutuklamalar, alıkoymalar ve eli kelepçeli Filistinli gençlerin sistematik bir şekilde dövülmeleri, eski mahkumların ve aktivistlerin Gazze şehri dışında dönüştürülmüş askeri kamplardaki hücrelerde tutulmaları İntifada’nın belli sebepleri arasında sayılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.