Irakçi: INSTEX yürürlüğe girdi

  • 29 Haziran 2019
  • 733 kez görüntülendi.
Irakçi: INSTEX yürürlüğe girdi

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi, KOEP’le ilgili ortak oturumun olumlu geçtiğini ve önümüzdeki günlerde INSTEX’in yürürlüğe gireceğini söyledi.

AB ve İran arasındaki Özel Mali Mekanizma olarak bilinen INSTEX’in yürürlüğü konusunda sağlanan ilerlemelerin memnuniyet verici olduğunu belirten Irakçi, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) Ortak Komisyon toplantısının ileriye dönük bir adım olduğunu söyledi.

Irakçi 3.5 saat süren ortak komisyon toplantısı sonrası bu konuyu dile getirdi. Irakçi, İran isteklerinin gerçekleşmesi için uzun yolunun olduğunu belirterek buna rağmen komisyonda atılan ileriye dönük adımların inceleneceğini ve kararın Tahran’da alınacağını söyledi.

Komisyon oturumunda INSTEX konusu ve Avrupalıların oluşturduğu mali kanalın incelendiğini belirten Irakçi, INSTEX’in operasyonel hale geldiğini ve gelecek günlerde INSTEX vasıtası ile mali alış verişlerin yapılacağını söyledi.

Daha önce bazı Batılı kaynaklar Viyana’dan verdikleri haberlerde Avrupa’nın kurduğu özel mekanizmanın operasyonel hale geldiğini ve Çin’in de üçüncü taraf olarak bu mekanizmaya katılmaya niyetli olduğunu bildirmişlerdi.

12. Ortak Komisyon Toplantısına İran, Almanya, Fransa, İngiltere, Çin, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcıları veya Siyasi Genel Müdürleri katıldı ve toplantıya AB Dış Eylem Genel Sekreteri Helga Schmidt başkanlık etti.

İran heyetine Dışişleri Bakan yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi başkanlık etti.

Dünkü toplantı, İran’ın taahhütleri azaltacağını duyurduğu sürenin dolmasına denk geldi ve Avrupa ülkelerinin İran’ın taahhütlerini tam yerine getirmesi için makul bir öneri sunmaları beklenmekteydi.

İran 60 günlük süre zarfında diğer taraflardan makul öneriler sunulmadığı takdirde taahhütlerini kademeli olarak azaltacağını bildirmiştir.

ABD Başkanı Trump, geçen sene 8 Mayıs tarihinde Kapsamlı Ortak Eylem Planından (KOEP) çekilerek, İran aleyhindeki ambargoları 3 ve 6 aylık dönemlerde yeniden uygulayacağını bildirdi.
ABD’nin bu kararı birkaç ülke hariç dünya ülkeleri tarafından eleştirildi ve KOEP’e taraf diğer ülkeler anlaşmanın devamı ve İran’ın anlaşmadan kaynaklanan menfaatlerden yararlanması için çaba harcayacaklarını bildirdiler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.