İran ile Suudi Arabistan dışişleri bakanları Pekin’de görüştüler

  • 07 Nisan 2023
  • 114 kez görüntülendi.
İran ile Suudi Arabistan dışişleri bakanları Pekin’de görüştüler

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Çin’in başkenti Pekin’de yüz yüze görüştü.

Tahran ile Riyad, 7 yıl aradan sonra aldığı normalleşme kararının ardından adımlar atmaya devam ediyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Çin’in başkenti Pekin’de ilk kez yüz yüze görüştü.

İran ve Suudi Arabistan, büyükelçiliklerin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve karşılıklı vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaştı.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Çin’de bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan burada Arabistanlı mevkidaşı ile bir araya geldi ve görüşmenin olumlu bir şekilde gerçekleştiğini ve iki ülkenin yeniden diplomatik ilişkilere başlamasından duyduğu memnuniyetini belirtti. Emir Abdullahiyan, ekonomi, ticaret, yatırım gibi alanlarda Arabistan ile ortak komisyon kurmaya hazır olduklarını ifade etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan da aynı şekilde Riyad ve Tahran arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlaması tüm bölgede olumlu bir atmosfer yarattığını ifade etti. İki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfanın açıldığı ve İran ile Arabistan arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinde yeni ufukların oluştuğunu belirten Ferhan, iki ülke arasındaki mevcut anlaşmaları uygulamaya hazır olduklarını bildirdi.

Görüşmede taraflar, iki ülkenin büyükelçiliklerinin ve konsolosluklarının yeniden açılması için heyetlerin ortak anlaşmalarının etkinleştirilmesi, ekonomi ve ticari alanlarda dahil olmak üzere ilişkilerin geliştirilmesi, karşılıklı uçuşların tekrar başlaması üzere uzman heyetlerin müzakereleri yürütülmesi ve uluslararası toplumda ortak işbirliğini güçlendirme konuları üzerine anlaşma sağladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.