İran’ın BM Temsilcisi: “ABD’nin Desteği Olmasaydı Gazze’de Barbarca Suçların Hiçbiri İşlenemezdi”

  • 19 Aralık 2023
  • 64 kez görüntülendi.
İran’ın BM Temsilcisi: “ABD’nin Desteği Olmasaydı Gazze’de Barbarca Suçların Hiçbiri İşlenemezdi”

 İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Said İrevani, BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuştu.

Said İrevani, konuşmasında, kaytsız şartsız olarak İsrail’i destekleyen ABD’nin tutumunu eleştirerek, ”Siyonist İsrail rejiminin Gazze’de işlediği cinayetlerden ABD yönetimi sorumludur. Çünkü ABD’nin talimatı, tam desteği ve işbirliği olmadan Gazze’deki barbarca suçların hiçbiri işlenemezdi.” ifadesini kullandı.

IRNA’da yer alan habere göre, İranlı diplomat ayrıca, ”Bölgede hiçbir kişi, grup veya ülke İran’ın talimatıyla hareket etmiyor. İran bölgede herhangi bir tarafın davranışından sorumlu değil.” diye konuştu.

İrevani, konuşmasının bir diğer bölümünde, Nükleer anlaşmanın mevcut durumunun sorumluluğu, anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerin “önemli ölçüde uygulanmaması” ve ayrıca açık kuralların sürekli ve sistematik olarak ihlal edilmesi nedeniyle doğrudan ve tamamen Amerika Birleşik Devletleri’ne ve ardından Avrupa Birliği/E3’e aittir. Ayrıca, Viyana görüşmelerindeki çıkmaz, ABD ve E3’ün kendi iç siyasi kaygılarından kaynaklanan siyasi irade eksikliğinden kaynaklanıyor.” dedi.

İran’ın BM Daimi Temsilcisi, İran İslam Cumhuriyeti heyetinin Birleşmiş Milletler’e gönderdiği 15 Aralık 2023 tarihli mektubunda, Sekretarya’nın 2231 sayılı karara ilişkin 16’ncı raporuna yönelik ayrıntılı yorumlar içerdiğini belirterek, şunları söyledi: “Bu raporda spesifik ziyaretlerden ve bunların sözde bulgularından bahsedilmektedir. Bu, Sekreterliğin öngördüğü emrinin açık bir şekilde ihlalini temsil eden izinsiz ve yasa dışı bir faaliyettir. Bu misyon, Konsey Başkanının S/2016/44 notunun 7. paragrafında açıkça belirtildiği gibi, kesinlikle ‘idari destek’ ile sınırlıdır.”

Emir Said İrevani ayrıca, “İran İslam Cumhuriyeti, nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması ve tüm taahhütlerinin zamanında, etkili, eksiksiz ve dürüst bir şekilde kabul edilmesinin ardından, nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerinin tam olarak uygulanmasına devam etmeye hazırdır. Nükleer anlaşma ve 2231 sayılı karara göre bu aslında onların gerçek siyasi iradesini gerektiriyor.” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.