İspanya Başbakanı Rajoy, ülkeyi seçimlere götürecek kararnameyi imzaladı

  • 27 Ekim 2015
  • 704 kez görüntülendi.
İspanya Başbakanı Rajoy, ülkeyi seçimlere götürecek kararnameyi imzaladı

İspanya Başbakanı Rajoy, parlamentoyu fesheden kararnameyi imzalayarak, 20 Aralık’ta yapılacak seçim sürecini başlattı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, 20 Aralık’ta ülkeyi resmi olarak genel seçimlere götürecek, “Parlamentoyu fesh” kararnamesini imzaladı.

Katalonya’daki bağımsızlık girişimleri ve ekonomik sorunların gölgesinde 20 Aralık’ta seçime gidecek olan İspanya’da seçim süreci, parlamentonun feshedilmesi ile resmen başladı. Başbakan Rajoy, parlamentoyu fesheden kararnameyi imzaladıktan sonra hükümetinin 4 yıllık icraatlarını değerlendiren bir basın toplantısı düzenledi. Rajoy, son 4 yılda göğüs germek zorunda kaldıkları en büyük sorunların, “Ekonomik kriz, yolsuzluklar ve Katalonya’daki bağımsızlık girişimleri” olduğunu söyledi.

Meclis feshedilmiş olsa da Katalonya’nın olası bir tek taraflı bağımsızlık ilanına karşı “yasal tüm mekanizmaların aktif durumda tutulacağını” belirten Rajoy, “Herşeyi öngörmek zorundayım çünkü başbakan olarak bu benim sorumluluğum. Ama hiçbir karar almak zorunda almayacağımızı umuyorum” şeklinde konuştu.

Rajoy şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler’de devletlerin toprak bütünlüğüne ilişkin daha yeni 0’a karşı 193 evet ile bir karar alındı. Dünya bu yöne doğru gidiyor ve umarım tüm dünya bunu anlar. Ben, Katalonya Başkanı veya İspanya’nın başka bir özerk yönetim başkanı ile diyalog kurmayı, onları dinlemeyi veya tekliflerini müzakere etmeyi asla geri çevirmedim. Ama ben, bana ait olmayan birşey üzerine müzakere yapamam. Ulusal egemenlik tüm İspanyolların hakkıdır. Ne başbakan ne de parlamento başkanına aittir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan 27 Eylül’deki özerk yönetim seçimlerinden sonra açılan Katalonya meclisinde bağımsızlık yanlısı aktivist Came Forcadell meclis başkanı seçildi. İlk konuşmasında bağımsızlığa vurgu yapan Forcadel, konuşmasını “Yaşasın demokrasi, yaşasın halkların egemenliği, yaşasın Katalonya Cumhuriyeti” şeklinde tamamladı.

İspanya’da yasalar gereği 20 Aralık’ta yapılacak genel seçimlerden sonra yeni meclis13 Ocak tarihinde açılacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.