İsrail’de koalisyon birbirine girdi
İsrail Başbakanı Binyamin Netanayhu, hükümetin 2 koalisyon ortağı bakanı görevden aldı, erken seçim talep etti. Yeş Atid Partisi, Netanyahu’yu ‘korkaklıkla’ suçladı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanayhu’nun, hükümetin 2 koalisyon ortağı bakanı görevden aldığı bildirildi.
İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Netanyahu’nun, kabine sekreteri Avichai Mendelblit’e kabineyi oluşturan Yesh Atid partisi lideri Maliye Bakanı Yair Lapid ile Hattuna Partisi lideri ve Adalet Bakanı Tzipi Livni’ye görevden alındıklarını bildiren mektubu ulaştırma talimatı verdiği belirtildi.
“Korkakça bir hareket”
İsrail’de yaşanan hükümet krizinin ardından Yeş Atid Partisi, bakanların görevine son verilmesini “korkakça bir hareket ve kontrolün kaybedilmesinden başka bir şey değil” şeklinde değerlendirdi.
Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, “merkez” ortaklarından Yeş Atid Partisi lideri Yair Lapid ile liberal parti Hatnua lideri Tzipi Livni’yi kabineden attığını duyurmasının ardından Yeş Atid Partisi açıklama yaptı.
Partiden yapılan yazılı açıklamada, “Netanyahu, ülkeyi yönetmekte ve İsrail halkının beklentilerini karşılamada başarısız olmuştur” denilerek, “Bakanların görevine son verilmesi korkakça bir hareket ve kontrolün kaybedilmesinden başka bir şey değildir. Başbakanın ülke menfaatlerini göz önüne almadan hareket etmesinden ve İsrail’i gereksiz bir seçime doğru sürüklemesinden duyduğumuz üzüntüyü dile getirmek isteriz” ifadesine yer verildi.
Öte yandan ülkede yaşanan hükümet krizinin ardından, Yeş Atid üyesi diğer bakanların ise şimdilik görevlerinde kalacağı belirtildi.
Lapid ve partisi, Netanyahu hükümetinin Savunma Bakanlığı bütçesinin arttırılması ve İsrail’in “Yahudi devleti statüsü” kazanma çabalarına karşı çıkıyordu.