Kanada’nın çifte standartlı insan hakları siyaseti

  • 28 Kasım 2022
  • 141 kez görüntülendi.
Kanada’nın çifte standartlı insan hakları siyaseti

Kanada hükümeti, İran İslam Cumhuriyeti’nin düşmanları arasında yer alıyor ve Batı’nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gibi uluslararası forumlarda İran’ı kınamaya yönelik mevcut kampanyasında aktif rol oynuyor.

Bu düşmanca eylemlerin bahanesi, İran’daki kaos yandaşlarının bastırılmasını ve sözde insan haklarının savunulmasını protesto etmektir. Bu arada Kanada hükümeti bu ülkedeki protestocuları kolayca ve alenen bastırmakta ve bu eylemi savunmaktadır. Bu bağlamda Kanada Başbakanı Justin Trudeau, geçen kış kamyoncuların ülkeyi felç eden protestosunu sona erdirmek için olağanüstü hal ilan etme kararı aldığını vurguladı.

Trudeau şöyle bir iddiada bulunmuştu: “Bu protestoların ardından, protestoculardan gerçek bir ciddi şiddet tehdidi ortaya çıktı ve bu protestoları sona erdirmek için başka seçenek yoktu.”  Geçen kış Ottawa’nın güneyindeki Kanada-ABD sınırının bazı kısımlarını işgal eden “Özgürlük Kafilesi” olarak bilinen büyük kamyoncu protestosunu sona erdirmek için 14 Şubat’tan 23 Şubat 2022’ye kadar olağanüstü hal ilan etti.  Bu kamyoncular, virüs salgını sonrası getirilen zorunlu aşılama ve sınır hareket  kısıtlamalarını protesto ediyorlardı.  Justin Trudeau, olağanüstü hal ilan ederken, protestocuları bastırmak için polise,  protestocuları tutuklaması ve para cezası vermesi için gerekli yetkilerin verileceğini duyurdu.

Bu bağlamda Kanada polisi, üç hafta süren Ottawa kuşatmasını sona erdirmek ve bu şehirdeki trafiği normale döndürmek amacıyla, koronavirüsün getirdiği kısıtlamalara kızan yüzlerce kamyoncuyu tutukladı. Kanada hükümeti İran’ın kaos yanlılarına yönelik muamelesini insan hakları ihlali olarak kınarken ve İran’a karşı çeşitli önlemler alırken, polis ve kamyon şoförleri arasında şiddetli çatışmalar ve tutuklamalar ve çeşitli para cezaları uygulanır.

 

Kanada, ABD ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra İran’daki isyancıları bastırma bahanesiyle İranlı gerçek ve tüzel kişilere karşı şimdiye kadar çok sayıda yaptırım paketi açıkladı. Kanada’nın bu tutumu, Batılıların temel olarak farklı ülkelere karşı üstten bir bakışa sahip oldukları,terörizm ve insan hakları gibi çeşitli konularda çifte standartlı bir duruş sergilediklerini gösteriyor ve onların bu riyakarca siyaseti ile uyumludur. Kanada Başbakanı Justin Trudeau müdahaleci bir açıklamada şunları söyledi: “Protesto eden İranlı kadınlara ve sizi destekleyenlere, yanınızda olduğumuzu söylüyorum.” Kanada Başbakanı, İranlı kadınlara desteğini ifade ederken, Kanada hükümetinin Kanada yerlilerine, özellikle de kadın ve çocuklara insan hakları standartlarına aykırı davranma konusunda kara bir sicili var ve onlara karşı bu insanlık dışı yaklaşımını halen sürdürüyor.

Kanada, İran karşıtı son eyleminde, 16 Kasım’da kabul edilen  “İran’da insan haklarının durumu” konulu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Üçüncü Komitesine bir karar taslağı sundu. İran’ın azınlıklara karşı ayrımcılık yapmakla suçlandığı bu karar, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Üçüncü Komite olarak bilinen “Sosyal, İnsani ve Kültürel Sorunlar Komitesi” tarafından onaylandı. Elbette bu karar önümüzdeki ay nihai onay için Genel Kurul’a gönderilecek.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararları, Güvenlik Konseyi kararlarından farklı olarak disiplin kararı veya bağlayıcı değildir ve tavsiye niteliğindeki tedbirler olarak adlandırılır. Önemli olan nokta, bu karara lehte oy veren ülkelerin Batılı ülkeler ve Batı’nın müttefikleri olması, Batı hakimiyetine karşı çıkan ve İran’la iyi ilişkileri olan ülkelerin ise aleyhte oy verip çekimser kalmasıdır. Karar sadece Batı’nın İran’a karşı düşmanca yaklaşımını gösteriyor ve buna karşılık dünyadaki çoğu ülke İran’ı destekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.