Kasımi: Füze Programına Güçlü Bir Şekilde Devam Edeceğiz

  • 26 Mayıs 2017
  • 990 kez görüntülendi.
Kasımi: Füze Programına Güçlü Bir Şekilde Devam Edeceğiz

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Arabistan yetkililerinin boş ve asılsız hayallerine değinerek, “Suudilerin ülkemize karşı askeri saldırıda bulunma hayalleri gerçekleşmeyecektir” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Arabistan yetkililerinin İran’ı bir savaş alanına çevirecekleri yönündeki açıklamaları hakkında sorulan bir soru üzerine şunları söyledi: ‘Birçokları boş ve asılsız hayaller gündeme getirebilirler. Bazıları uzun süreler boyunca uzun hayallere sahiptir ama bu hayallerini kendileriyle birlikte mezara götüreceklerdir ve onlar İran’a karşı böylesi ifadelerde bulunamazlar.’

Behram Kasımi Suudi Arabistan yetkililerine şu tavsiyelerde bulundu: ‘Arabistan, bölge ötesi ülkelerden güvenlik satın almak yerine, kendi halkına dayanmalı ve komşu ülkelerin halkın oyuna dayalı demokratik yapılarından ders almalı ve güvenliğini daimi kılmalıdır.

Doğal olarak güvenlik, sayısız silah alarak elde edilemeyecektir ve günümüz tarihi, büyük cephaneliklere ve birçok askeri yeteneklere sahip olan ülkelerin, kendi durumlarının alt üst olduğuna şahit olmaktadır ve bu başkalarının da başına gelebilir.

Eğer halk gücüne dayanılmazsa, sonunda silahla da işlerin ilerletilemeyeceği çok açıktır ve bütçelerini kendi varlıklarını korumayı ve daim kılmayı garantileyemeyecek askeri konulara harcayan ülkelerin, halkına başvurması daha iyidir.’

Füze programına güçlü bir şekilde devam edeceğiz

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İran’ın füze ve savunma programının güçlü bir şekilde devam edeceğini vurguladı.

Behram Kasımi, Amerika Dışişleri Bakanının Arabistan’da yaptığı İran karşıtı açıklamalar ve onun İran’ın füze programını durdurması yönündeki talebi hakkında şu açıklamalarda bulundu: ‘Bunlar saçma, mantıksız, yalan ve aldatıcı ifadelerdir.

Dünyada radikalizmi ve terörizmi yayan ülkeler bellidir ve bu sözler onları temizleyemez ve farklı bir şekilde tanıtamaz. Gerçek her zaman kendini gösterir.

Ülkemizin füze programı hakkında yapılan bu açıklamalar yersiz ve yanlıştır. Biz, caydırıcı, bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanmasına ve terörizmle mücadeleye yardım eden kendi savunma programımıza milli politikalarımız çerçevesinde güçlü bir şekilde devam edeceğiz ve başkalarının bu konuda konuşmasına izin vermeyeceğiz.

Biz başkalarına bu konuda konuşma hakkı vermeyeceğiz. Çünkü geçen 40 yıl boyunca çeşitli olaylara şahit olduk ve halkımız adına bu olaylardan en barizi, dünya tarafından ciddi ve şiddetli yaptırımlar dayatılırken ülkemizi savunmak zorunda olduğumuz ve başkalarının bize hatta en küçük bir silah göndermeye bile yanaşmadığı 8 yıllık dayatılan savaştır.

O dönemde milli imkanlara, İran’ın kabiliyetine ve zekâsına dayanmak ve kendimizi savunmak ve başkalarının İran’a saldırmak gibi kirli düşüncelerini tekrarlamasına izin vermemek için güçlü savunma programları oluşturmak zorundaydık. Bu yüzden böylesi açıklamalar yersiz ve kabul edilemez açıklamalardır.’

Trump’ın İran karşıtı açıklamaları yersiz ve düşmancadır

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Amerika Başkanı Donald Trump’ın Arabistan’da yaptığı İran karşıtı açıklamaları yersiz, yanlış, düşmanca ve saldırgan ifadeler olarak değerlendirdi.

Behram Kasımi, Trump’ın Arabistan’daki İran karşıtı açıklamaları hakkında sorulan bir soru üzerine şu açıklamalarda bulundu: ‘Ülkemizde çok özgür bir şekilde yapılan ve ülkemiz için bir gurur kaynağı olan ve dünyayı hayran bırakan seçimlerin üzerinden 48 saat bile geçmeden, bir ülke lideri, ne özgürlüğün ne de demokrasinin olduğu bir bölgeye ziyarette bulunuyor ve bu tip açıklamaları dile getiriyor.

Arabistan onlarca yıl öncesinden şimdiye kadar terörizmin ve radikalizmin yetiştirildiği bir beşik gibiydi ve hala da öyledir ve Trump orada ülkemizin egemenliğine ve halkına karşı düşmanca ve yersiz açıklamaları dile getirmiştir.

Bu olay, dünya için bir sürpriz olmuştur ve dünya toplumu yıllardır birçok savaş dayatılan ve birçok sorunla karşı karşıya olan bölgede, bu ülkenin yetkililerinin nasıl Arabistan yöneticileri ile 110 milyar dolarlık silah satmaya ve bölgedeki gerginlikleri arttırmaya hazır olduğu konusunda düşünmelidir.

Amerika yetkilileri açık bir şekilde, Arabistan’a silah satarak yüzlerce Amerikalı gence iş imkânı sağladıklarını açıklamışlardır. Yani Yemen’de ve diğer bölgelerde şahit olduğumuz gibi, binlerce kişinin ölümüne neden olacak silahları, bu halkı bastırmak için kullanmaktadırlar.’

Kasımi, bir grup Amerikalıya iş imkânı sağlamak için Arabistan tarafından silah satın alınmasını eleştirerek şunları söyledi: ‘Uluslararası toplum şu noktaya dikkat etmelidir, Trump 2014 yılı şubat ayındaki seçim mitinginde, eğer seçilirse, 11 Eylül’de ikiz kuleleri kimin hedef aldığını ve kimlerin nerde terörizm adına yetiştirildiğini açıklayacağını söyledi.

Şu an Trump’ın silah satmak için ilk ziyaretini böylesi bir ülkeye gerçekleştirmesi ve ülkemize karşı bu tip açıklamalarda bulunması çok şaşırtıcıdır. Oysa ki İran sürekli olarak terörizm ve şiddetin karşısında durmaya, bölgede istikrar ve güvenliği sağlamaya çalışmaktadır ve İran, özgür, demokratik ve hakimiyeti halkının oyuna dayalı bir ülkedir. Bu nedenle, bu süreçte Amerika hükümetinin düşmanca ve İran karşıtı yöntemlerinin şekillenmesi şaşırılacak bir durum değildir ve biz onları tanıyoruz ama ülkemizdeki muhteşem seçimlerden hemen sonra onların bölgede İran fobiayı şiddetlendirmeye çalışmaları çok düşündürücüdür.’

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.