Kırgızistan’da Rusça resmi dil olmaktan çıkartılıyor.

  • 24 Mart 2015
  • 747 kez görüntülendi.
Kırgızistan’da Rusça resmi dil olmaktan çıkartılıyor.

Kırgızistan’da ülke meclisinde Rusça’nın resmi dil statüsünden çıkarılması için bir teklif hazırlandığı bildirildi.

Ulusal Dil Komisyonu Başkanı Egemberdi Ermatov gazetecilere konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ermatov, ülkede 2020 yılına kadar Anayasa değişiklikleri yapılacağını belirtti.

Ermatov’un konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

“Bazı bilim adamları dil politikası konusunda değişikliklere ihtiyaç olduğunu gündeme getiriyorlar. Konu Kırgız dilinin geliştirilmesini konu edinen bilimsel-pratik konferansta da gündeme geldi. Bilim adamları Rus diline verilen resmi dil statüsünden vazgeçilmesini öneriyorlar. Yabancı dile verilen bu statü sadece bizde kaldı. Anadilini geliştirmemiz gerekiyor. Bunun için mecliste bir yasama girişimi olmalı. Birçok devlet kurumları Rus dili resmi dil diye Kırgız dilinde evrak tutmuyor. Biz planlandığı gibi her hafta onların bu alanda yaptıklarını kontrol ediyoruz. Bazı kurum ve bakanlıklarımız artık evraklarını tamamen Kırgız dilinde yürütüyorlar. Örneğin, Acil Durumlar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı.”

Kırgız yetkili, yine bu alan için ayrılan 243 milyon Kırgız Somunun bir kısmının çocuk yuvaları, okullar, üniversiteler ve devlet kurumları için devlet dilinde kitaplar yayınlamaya ayrılacağını kaydetti.

Ermatov yine Kırgız dili sınavı hazırlandığını ve 2016 yılından başlayarak tüm devlet ve belediye çalışanlarının bu sınavdan geçirileceğini söyledi. Bunun devlet dilinin gelişiminde olumlu bir etkisi olacağını belirten Ermatov, daha önce Kırgız dilinin geliştirilmesi için iki ulusal programının yürürlüğe konulduğunu, ancak finansal destek olmadığı için işe yaramadığını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.