Lavrov: ABD Suriye’yi parçalamak istiyor

  • 17 Şubat 2018
  • 1.071 kez görüntülendi.
Lavrov: ABD Suriye’yi parçalamak istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerika’nın Suriye’deki siyasetlerinin perde arkasına bakıldığında, Amerika’nın Suriye’nin büyük bir bölümünü parçalamak istediğinin görüldüğünü söyledi.

El’Alem kanalının Sputnik’e dayanarak bildirdiğine göre, Lavrov, dün yaptığı açıklamada, Amerika’nın Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve hakimiyetini  çiğnediğini ve Suriye topraklarının büyük bir bölümünü ayırmak ve oranın yönetimini de Kürtlere vererek Suriye’yi bölmek istediğini söyledi.

Lavrov, ABD’nin Suriyeli Kürtlere sağladığı askeri desteğin Washington’un kötü niyetinin bir göstergesi olabileceğini belirtti. Lavrov, ABD’nin Suriye’nin Türkiye ile sınır bölgesinde güvenlik gücü kurma planlarının da değişmediğini söyledi.

Lavrov, “Tüm bu hikâye (Türkiye’nin Afrin harekâtı), bir kez daha ABD’nin zayıf vizyonunu, uzağı iyi görmediğini, her ne derseniz deyin, belki de kötü niyetini bir kez daha ortaya koyuyor. Son 2-3 yıl boyunca ABD’nin özel kuvvetleri ve diğer askeri birimleri Suriye topraklarında yasalara aykırı bir şekilde varlık gösteriyor. Ne Şam tarafından bir davet, ne de BM’nin verdiği yetki var. Amerikalılar, Suriye’deki eylemlerinin daha başında oyunlarını Kürtler üzerinde kurdu ve Türkiye’nin memnuniyetsizliğini es geçti” diye konuştu.

Rus diplomat, “Tüm bunlar belliydi. Türkiye birçok kez, Suriye ile Türkiye arasındaki sınır bölgesinin Kürtlerin kontrolüne geçmesine hiçbir şekilde izin vermeyeceğini açıklamıştı. Buna rağmen Amerikalılar, Türkiye’nin görüşünü es geçerek, tüm bu süre boyunca Kürt birliklere günden güne sürekli ve yoğun bir şekilde silah tedarik etti” ifadelerini kullandı.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD, 1.5 ay önce birden, Suriye ile Türkiye arasında güvenli bir bölgenin sağlanması için genelde Kürtlerden oluşan yaklaşık 30 bin kişilik güvenlik gücü kuracağını duyurdu. Daha sonra beceriksizce, söylediklerini reddetmeye çalıştılar. Ancak herkese açık gerçekler, bu redde rağmen asıl niyetlerinin değişmediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Gelişmelerin kendisi için bir sürpriz olmadığını belirten Lavrov, “Ankara’nın Washington’a defalarca yaptığı uyarılar dikkate alınmadı” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.