Nijerya halkı Şeyh Zekzaki’nin serbest bırakılmasını istiyor

  • 30 Kasım 2016
  • 896 kez görüntülendi.
Nijerya halkı Şeyh Zekzaki’nin serbest bırakılmasını istiyor

Nijerya’da bir grup medeni aktivist bu ülkenin müslümanlarının lideri Şeyh İbrahim Zekzaki’nin kayıtsız şartsız serbest bırakılmasını istedi. Medeni aktivistler milyonlarca Nijeryalı müslümanın yasal ve hukuki talebi olan bu talep gözardı edildiği takdirde yedi gün sonra ülke genelinde protesto eylemleri şiddetleneceği uyarısında bulundu.

 

 

Nijerya’da bir grup medeni aktivist bu ülkenin müslümanlarının lideri Şeyh İbrahim Zekzaki’nin kayıtsız şartsız serbest bırakılmasını istedi. Medeni aktivistler milyonlarca Nijeryalı müslümanın yasal ve hukuki talebi olan bu talep gözardı edildiği takdirde yedi gün sonra ülke genelinde protesto eylemleri şiddetleneceği uyarısında bulundu.

Son aylarda Nijerya’da bir çok müslüman bu ülkede yaşayan müslümanlara uygulanan yasakları protesto etmek üzere Kaduna eyaleti başta olmak üzere ülke genelinde barışçıl protesto eylemleri düzenlemeye başladı. Güvenlik güçleri ise geçen hafta Kaduna eyaletinde Nijerya İslamî hareketine ait dini merkezleri, camileri ve medreseleri yıkmaya başladı, ancak bu durum Nijeryalı müslümanların geniş çaplı itirazlarına yol açtı.

Öte yandan geçen gün İmam Hüseyin’in –s– şehadetinin kırkıncı günü olan Erbain gününde güvenlik güçleri Nijeryalı müslümanların düzenlediği yürüyüşe saldırdı. Bu saldırıda en az yüz müslüman şehit düştü.

Şeyh İbrahim Zekzaki’nin kardeşi Yakub Zekzaki, ordu birliklerinin Kaduna eyaletinde müslümanlara ait merkezlere saldırısını Nijerya İslamî hareketini yok etmek amacıyla düzenlenen saldırı niteledi. Bu açıdan Nijerya ordusunda bazı unsurlar Nijerya İslamî hareketinin kamuoyunda ve Afrika genelinde sempatisinden derin kaygı duyuyor. Gerçekte İslam dininin düşmanları bu semavi dinin Nijerya İslamî hareketinin faaliyetleri sayesinde Afrika kıtasının en kalabalık nüfusu olan ülkesinde müslümanların sayısının artmasına yol açmasından endişe ediyor. Öte yandan bazı işaretler Nijerya’da Amerika ve Batı ile eşgüdümlü hareket eden bazı devlet adamlarının Afrika kıtasında Amerika ve Batı’nın çıkarlarını korumakta kararlı olduklarını gösteriyor. Buna göre Amerika’nın Arabistan ve korsan İsrail gibi müttefikleri de Washington yönetiminden Nijerya gibi Afrikalı müttefikleri üzerinde baskı yaparak Riyad ve Tel aviv’e hakim olan rejimlerin Afrika ülkelerinde siyasi konumlarını güçlendirmesini bekliyor.

Bugün Nijeryalı müslümanların lideri Şeyh İbrahim Zekzaki’nin tutuklanması ve haksız yere ve hiç bir suçu olmadığı halde hapse atılmasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçtiği bir sırada Nijeryalı medeni aktivistlerin bu ülkede yaşayan milyonlarca müslümanla aynı safta yer aldığı ve Nijerya İslamî hareketi lideri Şeyh Zekzaki’nin derhal serbest bırakılmasını talep ettiği anlaşılıyor.

Bilindiği üzere Aralık 2015 tarihinde Nijerya ordusuna bağlı askerler Kaduna eyaletinin merkezi Zaria kentinde Nijerya İslamî hareketinin merkezine baskın düzenledi. Bu baskında Şeyh ibrahim Zekzaki’nin yüzlerce taraftarı ve çocukları şehit edildi ve Şeyh Zekzaki de ağır yaralandığı halde eşi ile beraber tutuklanarak hapse atıldı.

Uluslararası af örgütü Kaduna eyaletinin yerel yönetiminin işbirliği ile bu insanlık dışı baskın hakkında 193 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporda baskın sırasında katliam edilen 347 müslümanların toplu mezarlara gömüldüğü ifşa edildi ve böylece uluslararası camia Zaria’da işlenen cinayetin ve facianın derinliğini anladı.

Nijerya müslümanların 180 milyon nüfuslu bu ülkenin nüfusunun yarısını oluşturuyor. Buna göre Nijeryalı müslümanlar kendi ülkelerinde sosyal haklardan yararlanmak istiyor. Nitekim bu talep Nijerye’de müslümanların 1980 ila 1990 yılları arasında tek partili yönetimlerin veya askerlerin iktidarın başında bulunduğu dönemlerde çektikleri acılara bakıldığında pek de mantıksız gözükmüyor. Şimdi de insan hakları örgütleri Nijerya yönetiminden geçen sene ağır bir şekilde yaralanarak tutuklanan müslümanların lideri Şeyh İbrahim Zekzaki’yi bir an önce serbest bırakmasını istiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.