Putin’den kritik Özbekistan ziyareti

  • 10 Aralık 2014
  • 1.325 kez görüntülendi.
Putin’den kritik Özbekistan ziyareti

Ukrayna krizi nedeniyle batı devletleri ile başı dertte olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Özbekistan’a kritik bir ziyaret yapacak.

Yapılan resmi açıklamada ziyaretin amacı Rusya ve Özbekistan arasında stratejik işbirliğini, özellikle ticaret ve ekonomik işbirliğini güçlendirmek olarak ifade ediliyor. Ancak uzmanlar bu açıklamanın Putin ve Özbekistan lideri İslam Kerimov görüşmesinin perde arkasını gizlemek için ilan yapılmış sembolik bir açıklama.

Putin AB ve ABD’ye ters döndükten sonra Orta ve Doğu Asya ülkelerinde jeopolitik çıkarlarını güçlendirmek istiyor. Bu anlamda 2015 yılında Rusya, Belarus ve Kazakistan merkezli Avrasya Birliğinin güçlendirilmesi Putin’in ana hedeflerinden biri. Ancak her konuda Orta Asya’nın kalbi olarak bilinen Özbekistan’ın Avrasya Birliği’ne katılmaması Rus lideri memnun etmiyor.

Onun için Putin’in bu kritik ziyaretinde Kerimov’u Avrasya Birliğine katılmaya davet etmesi bekleniyor. Özbek lider İslam Kerimov ise bundan birkaç gün önce ülke anayasasının kabul edilmesinin 21’inci yıldönümü törenlerinde yaptığı konuşmada ülkesinin eski Sovyetler Birliği gibi oluşumlara katılmayacağını söylemişti.

Putin ve Kerimov’un Çin’in bölgede artan ekonomik etkisini ve batı güçlerinin çekilmesi ile Afganistan’da oluşacak yeni tehlikeleri de masaya yatırmaları bekleniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.