Obama’ya ‘Bush çağrısı’: İşkenceden sorgulansın

  • 10 Aralık 2014
  • 703 kez görüntülendi.
Obama’ya ‘Bush çağrısı’: İşkenceden sorgulansın

ABD Başkanı Barack Obama yönetimine, CIA’in işkence raporunun açıklanmasının ardından sorumlular için soruşturma açması çağrısı yapıldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü Obama yönetiminin, raporlarda açıklanan işkencelerin sorumlusu olan ABD eski Başkanı George W. Bush ve Bush yönetiminin üst düzey yöneticilerine işkence suçundan soruşturmasını istedi.

Ancak Obama yönetiminin Bush yönetimi yetkililerine ve Bush’a yönelik bir ceza soruşturması yapamayacağı ve bu tür bir girişimin başarısız olacağı belirtiliyor. İşkence raporunun açıklanması sonrasında ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “CIA sorgulama programı hakkında herhangi bir suç soruşturması başlatma planımız yok” denmişti.

CIA’in işkence raporu tüm dünyadan tepki çekmeye devam ediyor. Uzun süredir yayınlanması geciktirilen rapor, CIA’in tartışmalı Guantanamo Hapishanesi’nde ve Avrupa ile Asya kıtalarındaki gizli sorgu odalarında yaptığı yüzlerce işkenceyi anlatan ilk resmi belge olma özelliği taşıyor.

BUSH YAPTIRDIĞI İŞKENCELERİ SAVUNDU

Bush, ABD Senato’sunun İstihbarat Komitesi tarafından hazırlanan CIA işkence raporunu eleştirdi. Bush, 11 Eylül saldırıları sonrası CIA’in tartışmalı tutuklama ve sorgulama programı kapsamında yapılan işkenceleri savundu.

Raporun yayınlanmasından önce CNN’e konuşan Bush, “Bizim için CIA’de çalışan kadın ve erkekler bir şanstır. Bunlar vatansever insanlardır. Rapor ne derse desin bu insanların ülkeye katkısını azaltacak bir şeyse doğruluktan uzaktır.” dedi.

Dönemin ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de, CIA tarafından yapılan sorgulama işlemlerini savunarak, “Bütün bunlar saçmalık. Program için yetki verilmişti. Ajanlar, yetkisiz bir şey yapmak istemedi. Adalet Bakanlığı, programı gözden geçirerek yasal olduğunu belirtmişti.” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.