Reisi: Afganistan hükümeti kapsamlı olmalı

  • 19 Eylül 2021
  • 1.446 kez görüntülendi.
Reisi: Afganistan hükümeti kapsamlı olmalı

Cumhurbaşkanı Reisi, Afganistan’da kurulacak yeni hükûmet ve devletin geniş kapsamlı olması gerektiğini belirterek, tek kavim ve tek etnik gruptan oluşan bir hükûmet bu ülkenin sorunlarını çözemeyeceğini vurguladı.

Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’la görüştükten sonra ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Reisi bölgesel işbirliğini geliştirme zaruretine vurgu yaparak şöyle dedi:

İran ve Tacikistan’ın Afganistan konusunda görüşü birbirine yakındır. Her iki taraf bu ülkede ecnebi müdahalesi sayısız afete yol açtığına ve bu yüzden ecnebilerin eli bu ülkenin üzerinden kesilmesine inanıyor. Ecnebi güçler hiç bir zaman güvenliği sağlayamadı, güvenlik de yaratamadı; bu yüzden ecnebilerin varlığının devam etmesini kabul etmiyoruz.

Teröristlerin Afganistan’da varlığı sadece bu ülkeyi değil, tüm bölgeyi tehdit ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Reisi şöyle ekledi:

Amerikalılar bölgede IŞİD terör örgütünü kurdu ve Irak ve Suriye’yi karıştırdıktan sonra şimdi de bu örgütü Afganistan’da konuşlandırdı.

Cumhurbaşkanı Reisi ayrıca aynı dili parlaştıkları dost ülke Tacikistan ile ilişkileri derinleştirmeye vurgu yaparak, ikili ilişkilerde yeni bir dönem başlamakta olduğunu, ziyareti Tahran – Duşanbe ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olmasını diledi.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da ortak basın toplantısında İran’dan aynı dili konuştukları dost ülke şeklinde söz ederek, iki millet arasında birçok ortak kültürel ve dini ortaklıklar bulunduğunu vurguladı.

Rahman da ikili iliÅŸkilerin daha da derinleÅŸtirilmesini istedi.

Afganistan gelişmelerine de değinen Rahman, bu ülkede tam barış, huzur ve istikrar istediklerini, Afganistan’da güvenlik, bölge güvenliğinin güvencesi olacağını, bunun için geniş kapsamlı bir hükûmet kurulması gerektiğini vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.