Ruhani: İran kesinlikle baskıların etkisinde kalmayacak

  • 11 Haziran 2019
  • 889 kez görüntülendi.
Ruhani: İran kesinlikle baskıların etkisinde kalmayacak

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin nükleer anlaşmadan çıkmasına işaretle, İran’ın kesinlikle baskıların etkisinde kalmayacağını söyledi.

İRNA’nın bildirdiğine göre Tahran’da Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ı kabul eden Ruhani, Amerika’nın nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Orkak Eylem Planı’ndan (KOEP) çıkmasının ülkeler arasındaki işbirliğinin ve bölgenin güvenliğinde negatif etkisinden başka etkisi olmadığını belirterek, Avrupa’nın Amerika’nın ekonomik terörü karşısında durması ve taahhütlerini yerini getirmesi gerektiğini söyledi.

İran’ın iradesinin AB ülkeleri özellikle Almanya ile ilişkilerini geliştirmek yönünde olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’İran hiçbir zaman ambargo ve baskılarla çıkmaza girmemiştir ve girmeyecektir, eğer Avrupa ülkeleri KOEP’in İran-AB ilişkilerinin gelişmesine ve bölgenin barış ve istikrarına katkı sağlayacağını düşünüyorlarsa anlaşmanın korunması için çaba sarf etmeliler. ‘’ dedi.

İran’ın bölgedeki istikrarın sağlanması ve terörizmle özellikle Afganistan, Irak ve Suriye’deki mücadeledeki çabalarına değinen Ruhani, İran’ın her zaman bölgenin istikrar ve güvenliğinin sağlanmasında etkili olduğunu ve olumlu rolü olduğunu söyledi.

KOEP’in 12 sene süren çaba sonrası ve müzakerelerle elde edildiğini ifade eden Ruhani, Amerika’nın KOEP’ten çıkması ile müzakere eden 7 ülkenin anlaşmasını ve BMGK kararını ayaklar altına aldığını ve bölgede terörist uygulamalar başladığını fakat bu süreçte maalesef Avrupa’nın sorumlu davranışının görülmediğini söyledi.

Amerika’nın ambargolarla ekonomik terörizm yönünde hareket ettiğini ifade eden Ruhani, özellikle halkı ilaç ve gıdadan mahrum bırakanlar karşısında durulması gerektiğini söyledi.

Avrupa’nın Amerika’nın KOEP’ten çıkması sonrası geçen bir senelik sürede siyasi yönden nispeten olumlu tutum sergilediğini ifade eden Ruhani, uygulamada hiçbir ciddi uygulama yapmadığını fakat artık, Avrupa’nın, İran’ın, tüm ülkelerin ve bölgenin yararına olacak şekilde karar alınması gerektiğini söyledi.

Amerika’nın bir seneden beri İran aleyhine başlattığı savaşın hiçbir zaman kimsenin yararına olmayacağını ve İran’ın da bu süre zarfında baskılar ve zorbalıklar karşısında direneceğini ifade eden Ruhani, İran’ın Amerika’nın ardından anlaşmanın 36. Maddesi gereği tepki verebileceğini fakat bir sene beklediğini söyledi.

KOEP’in dünya’da diyalog ve diplomasi için bir temel oluşturmasının mümkün olduğunu, Amerika’nın yasa dışı bir şekilde KOEP’ten çekilmesinden ve ahde vefasızlıklardan dolayı müzakerelere temelde kötümser bakılmasına sebep olmuştur.

Almanya dışişleri bakanı Maas da yaptığı açıklamada, İran-Almanya ilişkilerinin köklü ve dostane olduğunu belirterek, ülkesi ve AB’nin bölgede gerginliklerin azaltılması peşinde olduğunu söyledi. Maas, İran’ın tarihine bakıldığında, ‘baskılarla İran’dan bir cevap almanın yanlış olduğu görülür’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.