Ruslar İran petrol sektöründe dev yatırım yapmaya hazır

  • 13 Temmuz 2018
  • 1.740 kez görüntülendi.
Ruslar İran petrol sektöründe dev yatırım yapmaya hazır

Rusya’da bulunan İslam İnkılabı Rehberi Özel Danışmanı Velayeti, Rus petrol şirketlerinin İran petrol sektöründe yatırım yapmaya hazır olduğunu belirtti.

3 günlük ziyaret programı için Rusya’da bulunan İslam İnkılabı Rehberi Özel Danışmanı Ali Ekber Velayeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeyi değerlendirdi.

İki saat süren görüşmenin olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini belirten Velayeti, “Sayın Putin, ikili ilişkilerin ilerleyişinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi” dedi.

Karşılıklı ilişkilerle ilgili olarak, Putin’in 2018 yılının ilk dört ayında iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 36 oranında arttığını söylediğini açıklayan Velayeti, şöyle devam etti: Görüşmenin gündeminde petrol, enerji, nükleer işbirliği, ulaşım, taşımacılık, demiryolları ve Rusya’yı İran’a bağlayan kuzey-güney koridoru gibi konular vardı. Petrol konusunda İran Petrol Bakanlığı ve önde gelen bir Rus petrol firması arasında sağlanan 4 milyar dolarlık petrol sözleşmesi yakında faaliyete geçecek. Rusya’nın dev enerji şirketi Rus Oil ve Gazprom da 10 milyar dolarlık petrol sözleşmesi hakkında İranlı taraflarla görüşme başlatmıştır.

Velayeti, “Sayın Putin, İran-Rusya petrol ilişkilerinin 50 milyar dolar seviyesine yükseltilebileceği görüşünde. Ayrıca bu ülke İran’ın petrol ve doğalgaz sahalarına yatırım yapmaya hazır ve İran’ı terk eden Batılı şirketlerin yerini alabilir” ifadelerini kullandı.

Ali Ekber Velayeti, “Ruslar nükleer işbirliği konusunda İran’la olan yakın ilişkilerini sürdürmeye hazır olduğunu belirttiler” açıklamasını yaptı.

“Sayın Putin, İran ve Rusya’nın Suriye’de yasal hükümeti destekleme ve toprak bütünlüğünü savunma yönündeki yakın işbirliğinin devam edeceğini vurguladı. Sayın Putin, bu işbirliğinin hem savunma hem de siyasi alanda devam edilmesinden yana” diyen Velayeti, şunları kaydetti: Sayın Putin, bu görüşmede Suriye’ye ateşkes, barış ve güvenlik getirmek amacıyla, İran, Rusya veTürkiye’nin garantörlüğü altında düzenlenen Astana sürecinin devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca İran karşıtı yaptırımlara karşı çıkarak İran’la yapılan nükeer anlşamayı destekledi. Sayın Putin her zaman Tahran’ın yanında duracağını ve İran halkının haklarını savunacağına vurgu yaptı.

Ali Ekber Velayeti, açıklamasının bir kısmında da, Ruhani, Putin ve Erdoğan’ın Suriye konulu bir sonraki üçlü görüşmesinin yakın zamanda Tahran’da yapılacağını aktardı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.