Salihi: İran ve Fransa bilimsel iş birliği yapacak

  • 18 Eylül 2019
  • 1.555 kez görüntülendi.
Salihi: İran ve Fransa bilimsel iş birliği yapacak

İAEK Başkanı Ali Ekber Salihi Salı günü Viyana’da Fransa atom enerjisi komisyonu Başkanı Jack Fransuva ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, İran ve Fransa başta nükleer füzyon olmak üzere nükleer güvenlik düzeni alanı ile ilgili bilimsel konularda iş birliği çerçevesinde hazırlamak istediklerini belirtti.

İAEK Başkanı Salihi söz konusu iş birliği ile ilgili sözleşme hazırlandığını, İran bu konuda görüşlerini Fransız tarafa bildirdiğini, Paris yönetimi sözleşme üzerinde çalıştığını, bilimsel iş birliği sözleşmesi nihai şekline kavuştuğu takdirde nükleer alanda iyi bir iş birliği zemini hazırlanmış olacağını ifade etti.

Salihi açıklamasının devamında Amerika devletinin Bercam nükleer anlaşmasından tek yanlı ve illegal bir kararla çekilmesi ve anlaşmanın Avrupalı tarafları anlaşmada üstlendikleri yükümlülüklerini yerine getirmemelerine işaretle İran’ın Bercam çerçevesinde yükümlülüklerini askıya alması bu anlaşmayı koruma doğrultusunda olduğunu vurguladı.

Bilindiği üzere Almanya, Fransa ve Britanya’dan oluşan AB troykası Amerika devleti 8 Mayıs 2018’de Bercam nükleer anlaşmasından çekilince İran’ın anlaşmadaki iktisadi çıkarlarını güvence altına alma sözü verdiler. Ancak bu ülkeler Amerika’nın uygulamalarına karşı sözlü ve siyasi tavırlarında direnmelerine karşın pratikte verdikleri sözleri yerine getirmekte pek başarılı olamadılar.

İran İslam Cumhuriyeti ise 8 Mayıs 2019’da ve Amerika’nın illegal kararının üzerinden bir yılın ardından ve özellikle Avrupalı tarafların İran’ın iktisadi çıkarlarını güvence altına alma yönünde verdikleri sözü tutmamalarından sonra Bercam nükleer anlaşmasındaki bazı yükümlülüklerini anlaşmanın 26 ve 36. maddeleri uyarınca askıya aldığını ilan etti. İran bu doğrultuda şimdiye kadar üç merhalede yükümlülüklerini askıya aldı. İran aynı zamanda yükümlülüklerini askıya alma süreci geri alınabilecek bir süreç olduğunu, Bercam’da kalan taraflar yükümlülüklerini yerine getirdikleri takdirde İran da anlaşmadaki yükümlülüklerine tekrar geri döneceğini belirtti.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.