Suudi Arabistan, İslam dünyasına karşı

  • 01 Haziran 2016
  • 955 kez görüntülendi.
Suudi Arabistan, İslam dünyasına karşı

İngiliz Dış istihbarat Servisi MI6 eski başkanı Riçard Dirlof (Richard Dearlove) Suudi Arabistan’ın Irak’ın Neyneva vilayeti merkezi Musul kentinde IŞİD’e yardım ettiğini itiraf etti.

İngiliz basınından The Independent gazetesinin haberine göre Dirlof, İngiliz Kraliyet güvenliği ve savunma hizmetleri enstitüsünde yaptığı konuşmada, IŞİD’ın Irak’ın kuzeyini işgal etmesi ve böylece bir çok Şii’nin öldürülmesi için Arabistan’ın yardımcı olduğunu belirtti. MI6 eski başkanı ayrıca Suudi Arabistan ve katar’ın IŞİD’e sürekli sağladıkları yüklü mali yardımların, bu grubun Irak’ın bazı bölgelerini işgal etmesinde eksen rol üstlendiğini belirtti.

Dirluf terörizm ile mücadele konusunda Suudilerin oluşturduğu nifaka da değinerek, Suudilerce Vahhabi düşüncesi ile yetişenlerin, başta Şiiler olmak üzere başkalarını öldürmek için teşvik edildiklerini söyledi. İngiltere eski güvenlik yetkilisi, 2009 yılında Wikileaks belgelerine isnat ederek, Arabistan’ın el-Kaide, Taliban ve diğer terör gruplara ana destek üssü olduğunu da sözlerine ekledi.

IŞİD 10 haziran 2014 tarihinde Musul’u işgal etti. Bu işgal, IŞİD’in, destekçilerinin mali ve silah yardımları olmadan bu yolda başarılı olamayacağını gösterdi. Bu arada Iraklı bazı hain yetkililerin ihaneti ve kapatılmış Baas partisi kalıntıların işbirliği de Musul’un işgalini kolaylaştırdı.

Arabistan Şiilerin diğer ülkelerde güçlenmesine karşıdır ve bu yüzden çeşitli şekillerde bunu engellemeye çalışıyor. Ezidi kadın ve çocukların katliam edilmesi ve IŞİD’in Irak’ın Sünni kentlerine sızması ayrıca terörist grubun İslami hükümet kurmasının duyurulması, Arabistan siyasetlerinin sonucudur. Arabistan’ın günümüzde de Anbar vilayetinde sorun oluşturması da Irak içişlerine karışmasını açıkça gözler önüne seriyor.

Bu arada Irak’ın çeşitli bölgelerine nüfuz etmekle Al-ı Suud’un destek verdiği bir grubun bu ülkede egemen olması için çalışmak, Riyad’ın Bağdat’la ilgili politikasıdır. Arabistan İslam dünyasında tefrika politikası ile Sünni grupların İslam ülkelerinde iktidar olmalarını sağlamaya çalışıyor. Arabistan’ın bu siyaseti İslam dünyasında ayırıma ve İslam düşmanı çeşitli bağnaz grupların oluşmasına sebep olmuştur. Bu düşmanca siyasetin doruğu ise İranlı hacıların büyük İslami hac farizasına katılmalarını engellemektir. Hac, Müslümanlar arasında vahdet ve dayanışmanın sembolüdür fakat ev sahibi, İslam dünyasında ayırışıma ve çatışmaya sebep oluyor.

Suudi Arabistan’ın mantıksız ve taifeci siyasetleri, İslam dünyasının ilerlemesine yardımcı olmazken, İslam ümmeti düşmanlarını, komplo ve entrikalarını gerçekleştirmeleri için ortam hazırlıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.