Taliban: Kabil havaalanını Türkiye’ye teslim etmedik

  • 29 Ağustos 2021
  • 917 kez görüntülendi.
Taliban: Kabil havaalanını Türkiye’ye teslim etmedik

Taliban, Türkiye’nin Kabil havaalanının güvenliğini sağlama sorumluluğunu üstlendiği yönündeki haberleri yalanladı.

İSNA’ya göre, Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahit Türkiye’nin Kabil havaalanında güvenliği devraldığı yönündeki haberleri yalanladı ve yabancı bir askeri varlığın Afganlar için kabul edilemez olduğunu söyledi.

Türkiye hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, Ankara’nın Taliban’ın Kabil havaalanını yönetme talebini kabul ettiğini iddia etmişti.

Bu arada DW Türkçe’nin Middle East Eye adlı haber sitesinden aktardığına göre, Türkiye ile Katar’ın, Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi konusunda uzlaştı.

Konuya yakın iki kaynağa dayandırılan habere göre, Kabil havalimanının güvenliğini özel bir şirketin sağlayacağı belirtildi.

Konuyla ilgili mutabakatın, ABD güçlerinin çekileceği 31 Ağustos sonrasında resmen imzalanacağı iddia edildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, söz konusu anlaşmayı imzalamadan önce NATO üyesi müttefiklerle görüş alışverişinde bulunmasının beklendiği de belirtildi.

Haberde, tarafların Kabil havalimanının işletilmesi konusunda taslak bir metin üzerinde anlaştığı da iddia edildi.

Buna göre Ankara Taliban’ı Afganistan’ın meşru iktidarı olarak tanıyacak.

Havalimanının işletmesini ise Türkiye ile Katar oluşturdukları ortak bir konsorsiyum ile sağlayacak ve havalimanının güvenliğinden de çalışanları eski asker ve polis olan özel bir güvenlik şirketi sorumlu olacak.

İlaveten teknikten sorumlu personelin güvenliğini sağlamada da yine habere göre, sadece havalimanı sınırları içinde olmak üzere sivil özel komando birlikleri görev yapacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.