Taliban Son 5 Yılda 1000’in Ãœzerinde Okula Saldırdı…

  • 16 Aralık 2014
  • 939 kez görüntülendi.
Taliban Son 5 Yılda 1000’in Ãœzerinde Okula Saldırdı…

Pakistan’da faaliyet gösteren Taliban örgütünün son beÅŸ yıl içinde 1000’in üzerinde okula saldırı gerçekleÅŸtirdiÄŸi belirtiliyor.

Pakistan’ın PeÅŸaver kentinde, ordu mensuplarının çocuklarına eÄŸitim veren okula bugün Taliban tarafından düzenlenen saldırı, gözleri örgüt tarafından düzenlenen diÄŸer saldırılara çevirdi.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Kriz Grubu (ICG)’nin bildirdiÄŸine göre, 2009 yılından bu yana Pakistan’da Taliban tarafından okullara yönelik gerçekleÅŸtirilen saldırı sayısı 1000’i geçmiÅŸ durumda. Kurumların raporlarında bu sayının daha da yüksek olma ihtimaline de dikkat çekiliyor.

ICG’nin konuyla ilgili raporunda, örgütün özellikle ülkedeki kız öğrencilerin eÄŸitim gördüğü okulları hedef aldığı, buraların daha çok saldırıya uÄŸradığı belirtiliyor.

Bu okullar, daha çok batı tarzı eğitim sistemi uyguladığı için örgütün tepkisine neden oluyor.

Özellikle Swat Vadisi’nde aralarında Malala Yusufzai’nin okuduÄŸu okulun da bulunduÄŸu yaklaşık 119 kız okulu ÅŸu ana kadar örgütün saldırısına maruz kaldı.

EÄŸitimi Korumak İçin Küresel Ä°ÅŸbirliÄŸi’nin Direktörü Diya Nijhowne, bugün PeÅŸaver’de meydana gelen saldırıda 130’ün üzerinde çocuÄŸun hayatını kaybettiÄŸini ve hepsinin de henüz çok küçük yaÅŸta olduÄŸunu söyledi.

Nijhowne, Taliban’ın hükümetlere gözdağı vermek için okulları kullandığını, bunun onlar için daha kolay bir yöntem olduÄŸunu savunuyor.

Nijhowne konuyla ilgili olarak, “Okullar genellikle devletin bir aracı olarak görülüyor. Onlar içinde devlet memurlarının çalıştığı kamu kurumları olarak biliniyor. Bu da devlete saldırmak için kolay bir yol” diyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.