Ürdün’de Siyonist Rejimle Yapılan Anlaşmaya Protestoların Artması

  • 10 Aralık 2021
  • 211 kez görüntülendi.
Ürdün’de Siyonist Rejimle Yapılan Anlaşmaya Protestoların Artması

Ürdün’de Siyonist Rejimle Yapılan ” suya karşı enerji” ismindeki Anlaşmaya yönelik protestolar git gide artmaktadır.

Ürdün 1994 yılında  Arabe Vadisi anlaşmasını Siyonist Rejim İsrail ile imzaladı.  Buna dayalı olarak  Ürdün İsrail ile diplomatik alakalar ve ilişkiler kuran ilk Arap ülkelerinden biri olmuştur. Siyonist Rejim İsrail  Ürdün başkenti Amman’da büyükelçiliği bile bulunmaktadır.  Ürdün halkı ise Arabe Vadisinin feshedilmesini istediği bir sırada bu ülkenin hükümeti Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerini güçlendirmek niyetindedir.

Ürdün hükümeti Eylül 2016’da  Siyonist Rejim İsrail’den doğalgaz ithal etmek üzere 10 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzaladı.  Siyonist Rejim İsrail’den  doğalgaz ithalatı anlaşmasının imzalanması  öyle bir durumda gerçekleşti ki Ürdün; Mısır, Irak ve Cezayir gibi ülkelerden doğalgaz ithal etme imkanına sahipti ve hatta 2018 yılında da denemeli olarak Mısır’dan doğalgaz ithal etti.

Ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinin devamında Ürdün ve Siyonist Rejim İsrail  22 Kasım’da Dubai EXPO 2020 marjında Ürdün’ün Siyonist Rejime  güneş enerjisi sağlayacağı anlaşma imzaladılar.  Buna karşılık Siyonist Rejimin de  Ürdün’e tatlı su temin edeceği kararlaştırılmıştır.  İki tarafın yayımladığı bildiriye esasen  Ürdün’ün işgal altındaki Filistin topraklarına 600 megavatlık yeşil elektrik ithal edeceği ve Siyonist Rejimin de  200 milyon metre küp tatlı suyu Ürdün için temin edeceği açıklandı.

Burada önemli olan husus bu anlaşmanın Amerika başkan iklim değişiklikleri  özel temsilcisi John Kerry’nin huzurunda imzalanmasıdır.  Görünen o ki  Amerika hükümeti  Siyonist Rejim İsrail ile Ürdün arasında rolü vardır. Nitekim geçen yıl da BAE ve Bahreyn ile Siyonist Rejim İsrail arasında varılan Abraham anlaşmasında da Amerika dönem hükümeti temel rolü ifa etti.

Bir diğer yandan,  BAE’nin Amman ile Telaviv arasında varılan anlaşmada rolü olduğunu gösteren kimi raporlar bulunmaktadır. Arap ülkelerinin Siyonist Rejimle ilişkilerinin normalleşmesinin yeni turunun öncüsü olan BAE, bu rejim ile ilişkilerini normalleştiren Arap ülkelerin sayısını arttırmak istiyor. BAE bir şekilde  İsrail ile ilişkilerini kuran ve iyileştiren Arap ülkelerin sayısını arttırarak kendini rahatlatmak ve üzerindeki baskıları azaltmak istiyor.

Bu bağlamda, Ürdünlü muhalif isimlerden Lays Şubeylat Ürdün ile Siyonist Rejim arasındaki doğalgaz anlaşmasını eleştirerek  bu anlaşmayı kara leke olarak değerlendirdi.  Bu uzman  Ürdün ile Siyonist Rejim arasında enerji ve su takasının  Amerika denetiminde ve BAE’nin mali desteği ile gerçekleştiğini bunun da Vadi Arabe uzlaşmasının sonucu olduğunu yasa dışı ilişkilerin yasa dışı sonuçlar doğuracağını belirtmiştir.

Ürdün hükümeti öyle bir dönemde  bu anlaşmayı imzaladı ki  Ürdün halkı  İsrail ile anlaşmalara karşı çıkmaktadırlar. Bu doğrultuda  Ürdün halkı ve kimi aktivistler geçen günlerde parlamento binası önüne toplanarak su ve elektrik takası anlaşmasını protesto ettiler. Katılımcılar bu protesto gösterisinde  sloganlar atarak,  Vadi Arabe dahil  su ve elektrik takası anlaşması dahil  Siyonist Rejimle yapılan tüm anlaşmaların feshedilmesini istediler.  Ürdün halkına ilaveten,  Ürdün parlamento temsilcilerinin birçoğu da  geçen günlerde  su ve enerji takası anlaşmasını imzalayan sorumluların parlamentoya gelmesine itiraz olarak meclisi terk ettiler.

Görünen o ki Ürdün hükümetinin Siyonist Rejim İsrail ile ekonomik ilişkilerini güçlendirme girişimi Ürdün halkı ile hükümet arasındaki mesafenin açılmasına yol açacaktır.  Bu durum ise hükümet karşıtı gösterilere yol açabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.