Viyana’daki müzakerelerde önemli ilerleme sağlandı

  • 09 Mart 2022
  • 191 kez görüntülendi.
Viyana’daki müzakerelerde önemli ilerleme sağlandı

Viyana’daki uluslararası kuruluşlarda İran’ın daimi temsilciliği başkanı, nükleer müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildiğini belirterek, anlaşmaya varmak için ABD’nin siyasi kararlar almasını gerektirdiğini belirtti.

Fars Haber Ajansı’na göre, Muhammed Rıza Gaebi,  dün Yönetim Kurulu toplantısında, Nükleer Anlaşma’nın İran İslam Cumhuriyeti’nde uygulanmasının doğrulanması ve izlenmesi konusuyla ilgili açıklama yaparken ayrıca İran’ın ilkeli tutumlarının altını önemle çizdi.

Gaebi, şu ana kadar müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildiğini belirterek,  ”ABD ve Nükleer Anlaşma’nın diğer üyeleri iyi niyet gösterir,  zalim ve insanlık dışı yaptırımları hızla kaldırmak için gerekli siyasi kararları alırsa başarılı bir sonuca varılır.” dedi.

İranlı üst düzey diplomat, İran ile UAEA arasındaki işbirliğinde son zamanlarda kaydedilen ilerlemenin yanı sıra İran Atom Enerjisi Kurumu ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı arasındaki 5 Mart tarihli ikili anlaşmaya da değinerek, Yönetim Kurulu üye ülkelerine şunları vurguladı: ”İran Cumhuriyeti Nükleer Anlaşma’nın yeniden ihyasıyla ilgili konuları ele almak için üyelerle ciddi ve etkili müzakereler yaptı.”

ABD’nin Nükleer Anlaşma’dan tek yanlı ve kanunsuz bir şekilde çekilmesinden dolayı İran’ın haklarının çiğnendiğine ve İran’a yönelik azami baskı politikalarına da değinen İranlı yetkili şöyle dedi. ”Üç Avrupa ülkesinin ve Avrupa Birliği’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve ABD tarafından  2231 sayılı bildirinin bariz ihlalini tazmin etmemesi, İran’a tek çıkış yolu bırakmıştır o da, nükleer anlaşmanın 26 ve 36. maddelerine göre kendi taahhütlerinin uygulamasını askıya almak olmuştur.” /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.