Washington Tahran’ı yeni yaptırımlarla tehdit etti

  • 08 Temmuz 2019
  • 1.838 kez görüntülendi.
Washington Tahran’ı yeni yaptırımlarla tehdit etti

İran yönetimi Bercam nükleer anlaşmasıyla ilgili ikinci adımını attığını açıkladıktan sonra, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran’a yeni yaptırımlar dayatacaklarını açıkladı.

İran İslam Cumhuriyeti uranyumu zenginleştirmede yüzde 3.67 seviyesini yükselteceğini açıklamasına tepki gösteren ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İran’ın aldığı bu son kararı daha fazla inzivaya itilmesine yol açacağını iddia etti.

Pompeo’nun iddiasına göre nükleer anlaşmaya taraf olan ülkeler İran’ın nükleer programında bu ülkenin uranyum zenginleştirme hakkı olmadığı eski standartlara geri dönmeleri gerekiyormuş.

Oysa İran, Amerika Bercam nükleer anlaşmasından çekilmesi ve İran milletine zalimane yaptırımları yeniden dayatması ve Avrupalı tarafların da anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi yüzünden bu anlaşmadaki bazı yükümlülüklerini askıya almaya başladı.

Gerçekte İran İslam Cumhuriyeti Bercam nükleer anlaşmasına tam olarak bağlı kalması ve anlaşmada yer alan tüm yükümlülüklerini harfi harfine yerine getirmesine rağmen anlaşmanın Avrupalı taraflar başta INSTEX adı ile anılan mali kanal olmak üzere hiç bir sözlerini tutmadı.

İran yönetimi 7 Temmuz Pazar günü, Batılı ülkelere Bercam nükleer anlaşmasında yükümlülüklerine yerine getirmeleri için tanıdığı 60 günlük süre sona erdikten sonra, anlaşmadaki yükümlülüklerini askıya alma kararında ikinci adımı attıklarını ve bundan sonra uranyumu yüzde 3.67 üzerinde zenginleştireceklerini açıkladı.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.