Zarif: Bercam güven temelinde oluşan anlaşma değildir

  • 29 Eylül 2017
  • 1.086 kez görüntülendi.
Zarif: Bercam güven temelinde oluşan anlaşma değildir

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Bercam nükleer anlaşması güven temelinde sağlanan bir anlaşma olmadığını, nitekim İran da Amerika’ya asla güvenmediğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Çarşamba günü Newyork’ta Amerikalı düşünce kurumu “Asya derneği”nde Amerikalı ünlü sunucu Charlie Rose’la sohbetinde bu konuya dikket çekerek, Amerika şimdi Bercam nükleer anlaşması hakkında kararını ilan ederek dünya camiasının Washington’a güvenip güvenemeyeceğini açıklığa kavuşturması gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Zarif ayrıca Amerika Bercam nükleer anlaşmasından çekildiği takdirde İran şartlara göre gereken kararı alacağını vurguladı.

Amerika Başkanı Donald Trump BM genel kurul zirvesinde yaptığı konuşmada İran ve 5+1 grubu arasında imzalanan Bercam nükleer anlaşmasını Amerika için utanç kaynağı niteledi. Oysa uluslararası atom enerjisi kurumu Bercam nükleer anlaşması yürürlüğe girdiği günden beri şimdiye kadar yayımladığı sekiz raporunda İran’ın bu anlaşmaya bağlı kaldığını onaylamıştır. Nitekim Amerikalı yetkililer de bunu itiraf etmiştir. Bu çerçevede Amerika genel kurmay Başkanı General Joseph Danfordda dün yaptığı açıklama şöyle dedi: bizim imzaladığımız anlaşmalara bağlı kalmamız, başta tarafların da bizle anlaşma imzalama eğiliminde etkili olur.

Amerikalı askeri yetkili ayrıca ABD istihbarat camiası da İran’ın Bercam nükleer anlaşmasına bağlı kaldığına inandığını vurguladı.

Amerika Başkanı Donald Trump beyaz saraya girdiği günün üzerinden pek fazla bir zaman geçmediği halde tüm dünyaya Amerika ile bir anlaşma yapacak olurlarsa bu ülkenin sözlerine ve yüykümlülüklerine asla güvenmemeleri gerektiğini gösterdi. Nitekim hali hazırda da sadece İran İslam Cumhuriyeti Amerika’ya güvenmemekten söz etmiyor, bu durum bir çok ülke için ispatlanmış bulunuyor. Amerika’nın NPT anlaşmasındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi, Paris iklim anlaşmasından geri çekilmesi ve diğer bir çok imzaladığı anlaşmaları bozması ve hatta Amerikalı yerlilerle anlaşmalarını çiğnemesi, hepsi Amerika’ya güvenilemeyeceğini ortaya koyuyor. Amerikalı ünlü filozof ve düşünür Noam Chamsky ABD insan haklarını gözetleme örgütünün sitesine yaptığı açıklamada, artık Amerika halkı da bu ülkenin devlet adamlarının vaatlerinden yorulduğunu, halkın hükümet sistemine olan güveni tamamen yok olduğunu vurguladı.

Öte yandan Amerika’nın Maryland üniversitesinin 2016 yılında düzenlediği bir anketin sonuçları, İran milletinin ta baştan Amerika’nın Bercam nükleer anlaşmasında sözünü tutmasına iyimser bakmadıklarını ortaya koymuştu. Halkın %62 kadarı pek fazla veya asla Amerika’nın sözünü tutacağına inanmadıklarını belirtmişti.

Amerika’nın bu davranışının en güzel yorumunu Dışişleri Bakanı Zarif Çarşamba günü Associated Press’e verdiği mülakatta yaptı ve şöyle dedi: Amerika’nın dünyaya verdiği mesaj şu ki, onlar müzakerelerde üzerinde anlaştıkları şeyleri kesin varsayıyor, ama beş altı ay veya bir iki yıl sonra tekrar size dönüyor ve ilk tur müzakerelerde elde edemediklerini talep ediyor.

Dışişleri Bakanı Zarif şöyle devam etti: bu dünyaya verilen iyi bir mesaj değildir ve Amerika’nın müzakere edilecek bir ortak olmadığını gösterecektir. Yine Amerika gibi bir gücün müzakere etmek için güvenilmez olduğunun ispat edilmesi uluslararası barış ve güvenlik için de iyi bir şey değildir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.