İran’da yarın seçim günü

  • 18 Mayıs 2017
  • 1.318 kez görüntülendi.
İran’da yarın seçim günü

12. dönem cumhurbaşkanlığı ve 5. dönem köy ve kent İslami şura seçimleri yarın İran İslam Cumhuriyeti’nin genelinde düzenlenecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin düzenlenmesine 24 saat kala bugün sabah saat 8’te cumhurbaşkanı adayları için verilen propaganda ve kampanya süresi son buldu.

Cumhurbaşkanı ve yerel seçimler yarın sabah ülke genelinde başlayacak.

Seçimlere halkın katılımının yoğun olması bekleniyor.

Dün İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, seçimlerle ilgili yaptığı önemli açıklamada, İslam İnkılabı Rehberi, İran halkının muhtelif alanlardaki varlığının, milli güvenliğin garantörü olduğunu ve sahnedeki bu varlığın en önemli tecellisinin ise seçimler olduğunu bildirdi.

Ayetullah Hamanei, İran halkından binlerce kişiyi kabul ettiği görüşmede, halkın seçimlere yoğun şekilde katılmasının zarureti hakkında önemli açıklamalarda bulunarak, “Cuma günü seçimleri kazanacak şahsın kim olursa olsun, seçimlerin esas galibi, İran halkı ve İslam Cumhuriyeti nizamıdır” beyanatında bulundu.

İran İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, seçimlere katılım oranının yüzde 70 civarında tahmin edildiğini duyurdu.

Bu bağlamda, İRİB ikinci kanalına konuşan İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli İran’da bugün itibariyle  56 milyon 410 bin 234 seçmenin bulunduğunu ve seçimlerin düzenlenmesi ile ilgili olarak da 1.5 milyon kişinin etkili olduğunu söyledi.

350 bin kişinin seçimlerin güvenliğini teman etmekle görevli olduğunu da belirten içişleri bakanı önümüzdeki Cuma günü ülke genelinde toplam  63 bin 429 oy sandığının konuşlanacağını ve bunlardan 14 bininin seyyar olduğunu söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından dün yağılan açıklamaya göre, seçimlerden tam 24 saat önce seçim yasaklarını başlayacağı ve hiçbir basın yayın organını bir aday lehinde ve aleyhinde haber, analiz, fotoğraf, analiz, reklam yapmasının kesin bir şekilde yasak olduğu ve yasağı çiğneyenler hakkında yasal işlem yapılacağı ifade edildi.

Bildiride, yasak kapsamının sosyal medyayı ve telefon mesajlarını da kapsadığı ifade edildi.

Seçimlerde yarışmaya devam eden “Hasan Ruhani”, “İbrahim Reisi”, “Mustafa Haşimi Taba” ve “Mustafa Aga Mir Selim” dün Çarşamba seçim mitinglerinde kendi yandaşlarıyla buluşarak, kendi program ve yaklaşımlarını açıkladı.

Adaylardan “Muhammed Bagır Galibaf”  İbrahim Reisi’nin lehine ve “İshak Cihangiri” de Hasan Ruhani’nin lehine seçimlerden çekildi.

İran halkı yarın düzenlenecek cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlere coşkulu ve bilinçli şekilde katılarak, başka bir hamasete imza atarak, düşmanların İslam Cumhuriyeti nizamına karşı komploları ve tehditlerini boşa çıkarmış olacak.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.