İran’dan Avrupa’ya nükleer anlaşmayla ilgili uyarı

  • 19 Ocak 2020
  • 3.741 kez görüntülendi.
İran’dan Avrupa’ya nükleer anlaşmayla ilgili uyarı

İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani, Avrupa’yı uyardığı açıklamasında, Avrupa Bercam nükleer anlaşmasında tetik mekanizmasını kullanma konusunda adil olmayan davranışta bulunması durumunda İran UAEK ile iş birliği konusunda ciddi karar alacağını belirtti.

Almanya, İngiltere ve Fransa’dan oluşan AB troykası 14 Ocak Salı günü Brüksel’de yayımladığı bildiride Bercam anlaşmasında tetik mekanizmasını devreye soktuklarını açıkladı.

Pazar günü İslami Şura Meclisi genel kurul oturumunda konuşan Laricani AB troykasının Bercam’da tetik mekanizmasını devreye sokmalarına işaretle şöyle dedi:

Avrupalı ülkelerden birinin bakanlarından biri açıkça Amerika Avrupa’yı tetik mekanizmasını devreye sokmadığı takdirde Amerika’ya ihraç ettikleri otomobillere yüzde 25 tarife uygulamakla tehdit ettiğini söylemiş.

Laricani şöyle ekledi:

Amerika Avrupa’nın güçlü bir devletini bu şekilde aşağılaması ve haksız dayatmada bulunması büyük talihsizliktir.

İslami Şura Meclisi Başkanı Laricani ayrıca Avrupalı tarafların Bercam nükleer anlaşmasında yükümlülüklerini yerine getirmediklerini hatırlatarak, Avrupa Amerika Bercam’dan çekilmesi ve hasmane tutumu izlemesi üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçtiğini, Avrupa ise sırf siyasi bildiri yayımlamakla yetindiğini ifade etti.

Laricani İran İslam Cumhuriyeti tehdit etme ehli olmadığını, ancak Avrupalı tarafların davranışlarına uygun olarak gerekli tepkiyi göstereceklerini vurguladı.

AB troykası Amerika Başkanı Trump 8 Mayıs 2018’de Bercam nükleer anlaşmasından illegal bir şekilde çekildikten sonra İran’ın iktisadi çıkarlarını güvence altına alacakları yönünde söz verdi, fakat şimdiye kadar bu doğrultuda hiç bir etkili adım atmadı.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.