NATO Afganistan’daki cinayet ve katliamlarına devam ediyor

  • 15 Şubat 2017
  • 1.189 kez görüntülendi.
NATO Afganistan’daki cinayet ve katliamlarına devam ediyor

Afganistan işgali ve iç savaşı yaklaşık 40 yılına girmiştir. Sovyetler birliğinin Afganistan işgali İran’da İslam inkılabının zaferine denk geldi. 24 Aralık 1979’da Sovyetler lideri Leonid Brejnev’in emriyle kızıl ordu Afganistan’ı işgal etti.

 

Ancak Afganistan Müslüman halkının direnişi sonucu 14 Nisan 1988’de, Birleşmiş Milletler’in girişimiyle imzalanan Cenevre Anlaşmasıyla 15 Şubat 1989’da kızıl ordu 14 bini aşkın askerini ve çok sayıda uçak ve helikopterini kaybederek geri çekilme zorunda kaldı. İran İslam cumhuriyeti kurtuluş savaşında Afganlı mücahitlere yardım edip, üç milyonu aşkın Afganlıya ev sahipliği yaptı.

Amerika ve İngiltere sömürgeci güçler İran İslam inkılabına paralel bir sözde devrimci İslamcı Sünni güç oluşturmak ve Afganlı Şii ve Sünni mücahit gurupları etkisiz hale getirip Afganistan’ı ele geçirmek için, Suudi krallık rejimi ve CİA ajanı Usame bin Ladin ve çetesini eğitip, Afganistan’a gönderdiler. Amerika’nın emir kulu Suudi krallık rejimi ve katar ile Birleşik Arap emirlikleri petro dolarlarıyla Pakistan askeri istihbarat örgütü lojistik ve istihbarat desteğiyle Vahhabi El-Kaide ve ardından Taliban’ı kurdurdular. Bu tekfirci terör örgütlerinin ilk saldırılarından biri Mezar şerifi İşgal edip, Afganlı mücahitleri katledip 8 Ağustos 1998 tarihinde İran’ın Mezar Şerif’taki başkonsolosluğuna saldırıp, diplomatları ve muhabirleri katliamdan geçirmesiydi. Taliban destekli tekfirci teröristler bu saldırılarında Yüzlerce Şii ve Sünni Özbek, Tacik ve Hezareli Müslümanları tıpkı günümüzdeki DAEŞ’in yaptığı gibi katliamdan geçirdiler. Özellikle Farsça Konuşan ve Şii olan Hezarelerin evlerine baskın yapıp, kadın-çocuk ve erkek masum insanları katliamdan geçirdiler. Elkaide tekfirci terör örgütü kurucu babaları Amerika ve batılı güçlere yönelince terörist ilan edildiler.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1999 ve 2000’de yayınladığı 1267 ve 1333 sayılı kararlarında Suudi ve katar ile birleşik Arap emirliklerinden desteklenen ve resmen tanınan Taliban yönetiminden, El-Kaide’ye yapılan finansal ve askeri kaynak aktarımının durdurulması, Bin Ladin’in Ağustos 1998’de Amerika Birleşik Devletleri konsolosluklarına yapılan saldırılardan yargılanması için teslim edilmesi ve El-kaide eğitim kaplarının kapatılmasını istiyordu.

New york ikiz kulelerin terör saldırısı sonucu çökmesi ardından Amerika ile NATO El-kaide ve Taliban terör örgütünü sözde imha etmek için 2001 yılında Afganistan saldırdılar. O dönemden beri Amerika ile İngiltere öncülüğündeki NATO Afganistan’ı yerle bir edip, sivil katliamı yapmaktadırlar. Bu işgal sürecinde Afganlılar şehit edilen masum evlatlarının intikamını almak için Taliban terör örgütünün tuzağına düşmektedir. Amerika ve NATO’nun saldırıları bir taraftan, Taliban’ın gençleri safına katarak saldırılarını sürdürmesi diğer taraftan Afganistan’daki terör kısır döngüsü devam etmektedir. Bu karşılıklı saldırılardan amaç, Afganistan işgalini sürdürme gerekçesini oluşturmaktır. Nitekim Birleşmiş Milletler’in Afganistan temsilciliği UNAMA, NATO birliklerinin 9 ve 10 Şubat’ta Afganistan’ın güneyindeki Helmand vilayetinde düzenlediği hava saldırılarında çocuklar dahil 20 sivilin öldüğünü ve onlarcasının yaralandığını açıkladı.

Amerika ve NATO işgal güçlerinin Komutanlığı her zaman olduğu gibi, olayla ilgili soruşturma başlattıkları ileri sürdü. Ancak bu soruşturmalar daima sonuçsuz ve işlenen cinayetlerin failleri cezasız kalmaktadır. Amerika bu katliamlar ve karşı saldırıları kullanarak Afganistan’ı askeri üssüne dönüştürmüştür. Nitekim Amerika’nın Afganistan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nicholson, geçen günlerde “ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesinde” yaptığı açıklamada; Afganistan’daki durumun “çıkmazda” olduğunu, Afgan güvenlik güçlerine eğitim ve destek için birkaç bin Amerika ve NATO askerine daha ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

Afgan güvenlik güçlerinin Taliban ve diğer silahlı örgütlere karşı savaşta verdiği kayıpların, Afganistan ordusuna yapılan istihdamdan yüksek olduğunu belirten Nicholson, Afgan ordusunun kayıplarının sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

Orgeneral Nicholson, Afganistan’a Rusya ve İran müdahale ettiğini ileri sürüp, yeni başkan Trump hükümetinden asker sayısının artırılması ve angajman yetkisinde esneklik sağlanması talebinde bulunacağını kaydetti. NATO işgalinden beri Afganistan uyuşturucu madde üretimi ve kaçakçılığı merkezine dönüşmüştür

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.