Petrol Son 5 Yıldır İlk Kez 55 Doların Altına Düştü…

  • 05 Ocak 2015
  • 745 kez görüntülendi.
Petrol Son 5 Yıldır İlk Kez 55 Doların Altına Düştü…

Brent petrolün varil fiyatı, ekonomik aktiviteye yönelik endişeler ve dolara olan talebin artmasıyla 6 Mayıs 2009 tarihinden bu yana ilk kez 55 doların altına geriledi.

Brent petrolün varil fiyatı, küresel piyasalarda artan dolar talebi ve son açıklanan verilerin ardından ABD dışındaki global ekonomik aktiviteye yönelik endişelerin devam etmesi ile hızlı düşüşünü 2015 yılının ilk günlerinde de sürdürüyor.

Küresel petrol arzındaki artış ve büyümeye yönelik endişelerin talep tarafını baskılaması ile ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri piyasa beklentilerinden önce yapabileceğine yönelik yorumların dolar talebini artırması petrol fiyatının 2014 yılının Temmuz ayında başlayan hızlı düşüşünü devam ettirmesine neden oluyor.

Yıllık bazda 2014 yılını yaklaşık yüzde 48 düşüşle tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, 2015 yılının ilk günlerinde de içinde bulunduğu düşüş trendinde hareket ederek bugün 6 Mayıs 2009 tarihinden bu yana ilk kez 55 doların altına geriledi ve 54,81 doları gördü. Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 2,10 azalışla 54,92 dolardan işlem görüyor.

ABD tipi ham petrolün varil fiyatı da Brent petrole paralel bir şekilde dünkü kapanışa göre yüzde 2,25 gerileyerek son 5,5 yılın en düşük seviyesi olan 51,36 dolara geriledi.

Analistler, petrol fiyatlarındaki gerilemenin, küresel piyasalardaki artan dolar talebine bağlı olarak sert düştüğünü, ekonomik aktiviteye yönelik iyimser makroekonomik veriler ya da arz yönlü herhangi bir gelişme olmadığı sürece düşüş trendi içinde kalmaya devam edebileceğini kaydediyor.

Teknik olarak Brent petrolün varil fiyatında 54 dolar seviyesinin destek konumunda olduğunu ve bu seviyelerden tepki alımlarının gelebileceğini aktaran analistler, bu tepki alımlarının gücünün de dip oluşumu açısından önemli olacağını tahmin ediyor. Analistler, petrol fiyatlarında yeni normallerin 50 – 60 dolar aralığında oluşabileceğini, ancak özellikle talep tarafında beklentileri değiştirecek makroekonomik verilerin gelmesi durumunda kısa vadeli yükseliş isteğinin artabileceğine dikkati çekiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.