Sudanlı muhalefet grupları, yönetimin derhal sivil bir hükümete devredilmesi talebinde ısrar ediyor

  • 13 Nisan 2019
  • 3.525 kez görüntülendi.
Sudanlı muhalefet grupları, yönetimin derhal sivil bir hükümete devredilmesi talebinde ısrar ediyor

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi güçleri olarak bilinen Sudan’da muhalefetin çatı birliği yayımladığı bildiride, başkent Hartum’daki Genelkurmay Başkanlığı önünde ve diğer vilayetlerde “Yönetimin geçici sivil hükümete tamamen devredilene dek gösteri ve grevlere devam edileceğini” duyurdu.

Ömer el-Beşir’in görevden alınması, sonrasında yemin ederek Askeri Geçiş Konseyi Başkanı olarak göreve gelen Avad Bin Avf’ın bir günü tamamlamadan görevden ayrılması ve yerine Orgeneral Abdulfetteh El Burhan’ın geçmesi Sudan’daki muhalefeti sakinleştirmeye yetmedi.

Bildiride, Avad bin Avf’ın istifasının “yüce devrimin baskısı altında”gerçekleştiği, tüm eski rejim düşene kadar harekete devam edileceği vurgulandı.

Silahlı Kuvvetlere hitaben “değişen yüzlerin kesinlikle kabul edilmeyeceği” ifade edilerek, ordudan yönetimin derhal “Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri” Konseyi aracılığıyla sivil geçiş hükümetine devredilmesinin garanti altına alınması istendi.

Bildiride, keyfi kararların derhal iptal edilmesi, eski rejimin tüm yönetici kadrolarının adil bir şekilde mahkemeye çıkarılana dek tutulması talebi de yer aldı.

Bin Avf’ın istifasının hemen akabinde yayımlanan ortak bildiride, ülkede protestoların hareket gücünü oluşturan Sudan Meslek Odaları (SPA), Nida Sudan İttifakı, Ulusal Birlik Güçleri, Muhalif Toplanma Koalisyonu gibi muhalefet güçlerinin adları yer aldı.

Bin Avf’ın görevi bırakmasının ardından Burhan, yemin ederek görevine başladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.