Van’da Türkiye-İran Sınır Güvenliği Toplantısı

  • 12 Şubat 2015
  • 1.672 kez görüntülendi.
Van’da Türkiye-İran Sınır Güvenliği Toplantısı

İran’ın Salmas kenti 1’inci Derece Hudut Komiseri Albay Şehruz Rehmani ve beraberindeki 10 kişilik askeri heyet, sınır güvenliği konusunda Van’da Türk heyetiyle bir araya geldi.
Toplantı öncesi Van Valisi Aydın Nezih Doğan ile Salmas 1’inci Derece Hudut Komiseri Albay Şehruz Rehmani açıklamalarda bulundu.
Vali Doğan, bugünkü toplantıda hudut olaylarının nasıl kontrol altına alınabileceği hususlarının görüşüleceğini belirterek, “Görüşmelerden sonra bir mutabakat metni hazırlayıp imzalayacağız. İran ile Türkiye arasındaki ilişkiler dostluğa kardeşliğe dayanan barış ve esenlik içerisindeki ilişkidir. Aramızdaki sınır anlaşması Kasr-ı Şirin, yüzyıllardır halen muhafaza edilen bir antlaşmadır. Dolayısıyla bugünkü yapacağımız görüşmeler de, dostluk kardeşlik olacak görüşmelerdir” diye konuştu.
Salmas 1’inci Derece Hudut Komiseri Albay Şehruz Rehmani ise Türkiye’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Umuyoruz ki toplantıda iyi kararlar almış oluruz. Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz son derece iyi ve umut verici, sınırlarımızda da hiçbir sorun yok. Bu gibi toplantılarımız da güvenliğin daha sağlam olması için bir vesiledir. Ama çok şükür sınırlarımızda şu an bir sorun yok” diye konuştu.
Türkiye heyetine Van Valisi Aydın Nezih Doğan, İran heyetine de İran İslam Cumhuriyeti Salmas Hudut Komiseri Albay Şehruz Rehmani başkanlık etti. Yapılan konuşmaların ardından yapılan toplantı basına kapalı olarak devam etti.
Toplantıda güvenlik önlemleri, üçüncü ülke vatandaşlarının geçişlerinin önlenmesi, ortak sınırda kalıcı bir emniyetin sağlanması, alınabilecek önlemlerin görüşülmesi, Güzereş-Gelincik Hudut Kapısı’nın açılmasının konularının görüşüldüğü belirtildi.
Dün başlayan görüşmeler bugün, işbirliği anlaşmasının imzalanmasıyla sona erdi.
İşbirliği anlaşmasında, iki ülkenin sınır güvenliği alanında daha fazla işbirliği yapması ve güvenliğin daha iyi şekilde sağlanmasına vurgu yapılıyor.
Van Valisi, imza töreninde yaptığı açıklamada, samimi ve sıcak bir ortamda müzakere yaparak, iki ülke sınırlarında güvenliğini iyileştirmek için yapıcı kararlar aldıklarını belirtti.
Albay Rahmani de, güvenlik müzakerelerini olumlu ve yapıcı olarak niteledi, bu anlaşmalarla, iki ülke arasında sınır güvenliği konusunda işbirliğinin artacağını belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.