Kasım: ABD’nin KOEP için sorun yaratması boş çabadır

  • 22 Ağustos 2017
  • 1.111 kez görüntülendi.
Kasım: ABD’nin KOEP için sorun yaratması boş çabadır

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, ABD’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planı(KOEP) için sorun çıkarma çabalarının ve ABD yetkililerinin bu yönde Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu(UAEK) ile temasa geçmesinin boş çaba olduğunu belirtti.

Haftalık basın toplantısında açıklamada bulunan Kasımi, ‘’UAEK’nin görevleri belli ve tarif edilmiştir ve KOEP ve İran ile ilgili UAEK, İran’ın taahhütlerini yerine getirdiğini ilan etmiştir ve burada müphem bir nokta yoktur’’ dedi.

ABD yetkililerinin UAEK ile görüşmelerinin kendilerini ilgilendirdiğini ifade eden Kasımi, ‘’Eğer ABD KOEP’e sorun yaratmaya çalışıyorsa bu boş bir çabadır zira UAEK dikkatli bir şekilde görevlerini yürütmektedir ve daha sonraki raporlarda bunu teyit etmektedir’’ dedi.

KOEP’in çoklu bir anlaşma olduğunu ifade eden Kasımi, diğer 5+1 ülkelerinin de KOEP’i desteklediklerini söyledi ve ABD’nin engel çıkarma çabalarının çok etkili olmayacağını söyledi.

Kasımi, İran İslam Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanının Türkiye ziyareti ve bunun Astana müzakerelerine etkisi ile ilgili, ‘’Astana 6 oturumunun gelecek ay düzenlenmesini umuyoruz. Biz bölgenin önemli ülkeleri Rusya ve Türkiye ile Astana oturumları çerçevesindeki çabalarımıza devam edeceğiz ve bize göre Astan oturumunun alternatifi yoktur’’ dedi.

‘’Mevcut durumda General Bageri’nin ziyaretini Astana oturumu ile ilgili kılmak istemiyorum. Astana oturumlarının kendi süreci ve gündemi vardır ve umarın Suriye krizi için daha büyük adımlar atmayı başarırız’’ diyen Kasımi, ‘’Türkiye ile olan gündem ikili ilişkiler ve daha geniş bölgesel konularla ilgiliydi ve biz Rusya ve Türkiye ile işbirliğimizi ciddiyetle devam edeceğiz’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.