Terörizm ile mücadelenin değerli tecrübesi, bölgesel işbirliği için bir fırsat

  • 24 Aralık 2017
  • 1.028 kez görüntülendi.
Terörizm ile mücadelenin değerli tecrübesi, bölgesel işbirliği için bir fırsat

Suriye ve Irak’ta IŞİD’in yenilmesi ardından şimdi çeşitli ülkeler İran’ın tecrübelerinden yararlanmak ve böylece terörizm köklerini daha iyi bir şekilde yok etmek için Tahran ile işbirliğine hazır olduklarını belirttiler.

Bu bağlamda  Pakistan’da ” Terörle Mücadelenin Yollarını İnceleme ” oturumu Tahran ve İslamabad’ın terörizm ile ortak mücadelesi için daha ciddi görüşmeler gerçekleştirmesine bir fırsat oluşturdu.

Söz konusu oturuma katılmak için İslamabad’da giden İslami Şura Meclisi Başkanı  Ali Laricani yaptığı açıklamada, ” benzer oturumların,  daha önce dünyanın büyük güçlerine  yönelen bölge ülkelerinin artık bölge içine dönmesi ve bölge ülkelerini eksen bildiklerini gösterdiğini” söyledi.

“Terörle Mücadelenin Yollarını İnceleme” konferansına katılmak için Tahran’ı Pakistan’ın başkenti İslamabad’a doğru terk etmeden önce gazetecilere konuşan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, “Terör örgütü IŞİD’in ortadan kaldırılmasına rağmen bölgedeki terör sorunu henüz sona ermemiştir. Bu teröristler göçmen kılığına girdikleri için diğer ülkelerde de ansızın ortaya çıkabilirler” dedi.

Tahran ve İslamabad uzun zamandan beri terörizm ile mücadele işbirliği için müzakere etmektedirler; Tahran bazen kendi komşusunu ortak sınırların güvenliğini temin etmekte yetersiz kalmakla tenkit etti.  İran’ın güneydoğusundaki bazı terör saldırıları,  Pakistan’da güvenliğin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.  Bu eksiklikler İran’ın bölgede terörizm ile etkin mücadelede ağır bedeller ödemesine sebep olmuştur.

Daha önce  terörizmle mücadele konusunda Washington ile  yaptığı işbirliğinde bağımsızlığının ne kadar çiğnendiğini çok iyi fark eden İslamabad,  şimdi Washington ile yüklü masrafları olan işbirliği yerine, terörle mücadelede İran’ın olumlu tecrübeleri ve deneyimlerinden yararlanmak istiyor.

Diğer yandan “Terörle Mücadelenin Yollarını İnceleme” gibi oturumların düzenlenmesi, Tahran ile işbirliğini arttırmak ve yeni güvenlik anlaşmaları imzalamak sureti ile bölge ülkelerinin şom terör gölgesini bertaraf etmek için bir fırsattır.

Hali hazırda İran’ın bölgenin diğer etkin aktörlerinden Rusya gibi ülkelerle işbirliği ve etkin varlığı sayesinde artık Irak ve Suriye’de kendi için yer bulamayan IŞİD, barınmak için yeni bölgeler arıyor. Afganistan, orta Asya, Libya ve Mısır çölleri, IŞİD’in tekrar hayat bulmak için seçenekleri sayılıyor.

Alınan bazı haberler de Amerika’nın, IŞİD üst komutanlarına Suriye’den çıkmak, tekrar hayat bulmak ve dünyanın diğer bölgelerinde gerginlik oluşturmaları için yardım ettiğini gösteriyor. Böyle bir ortamda bölge ülkeleri onları terörizm tehlikesine karşı koruyacağı ve IŞİD’in bölgeyi tekrar kargaşa ve krize sürüklemesini engelleyeceği bir güce ihtiyaçları vardır.

Bu güç hiç şüphesiz Tahran’dır, zira batı Asya ülkeleri ile hem dini ve hem bölgesel bağları var, hem de dünyanın en güçlü terör örgütlerini yenmek gibi bir başarıyı karnesinde taşıyor. Bu güç, 50 ülkenin üyesi olduğu sözde IŞİD karşıtı koalisyonun başaramadığını gerçekleştirdi.

Tahran’ın terörizm ile mücadele iddiasında olan diğer ülkelerle aralarındaki fark ise, terörizm tanımı için ikili standartlar yerine, her türlü etnik ve dini ayrımdan uzak bir şekilde her türlü terör örgütü ile mücadele etmesi ve bu uğurda ekonomi ve siyasi imtiyaz ve çıkar gözetmemesidir.

Eğer bölge ülkeleri, “Terörle Mücadelenin Yollarını İnceleme” fırsatını iyi bir şekilde kullanarak terörizme karşı kendilerini korumak için İran’dan yardım isterlerse, hiç şüphesiz bu bölgesel işbirliği, terörizmin tamamen kökten kurumasına sebep olacaktır. /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.