ABD’nin Müslümanlara attığı bombaların parası Suudi Arabistan’dan!

  • 29 Ocak 2016
  • 929 kez görüntülendi.
ABD’nin Müslümanlara attığı bombaların parası Suudi Arabistan’dan!

23 Ocak’ta New York Times’ta Mark Mazzetti ve Matt Apuzzo imzasıyla yayımlanan yazıda Pentagon’un IŞİD’e karşı savaşan silahlı grupları, CIA’nın ise Suriye ordusuna karşı savaşanları eğittiğine dair bilgi dikkat çekici.

Başkan Obama 2013’te gizlice CIA’ya Suriye’de çarpışan isyancıları silahlandırmaya başlama yetkisi verdiğinde, istihbarat örgütü bu gizli operasyonun masrafını karşılamaya gönüllü olacak bir ortağı olacağını biliyordu.

Bu, CIA’nın uzaklardaki çatışmalarda para ve etkili iş görme konusunda on yıllarca yaslandığı aynı ortaktı: Suudi Arabistan Krallığı.

O zamandan bu yana, CIA ve Suudi meslektaşları, isyancı eğitim misyonu için sıra dışı bir düzeni sürdürdüler; bu düzene Amerikalılar Çınar Kerestesi (Timber Sycamore) kod adını vermişlerdi.

Mevcut ve eski hükümet yetkililerinin belirttiğine göre, bu anlaşma uyarınca, Suudiler hem silah hem de büyük meblağlarda para sağlarken, CIA, isyancıları AK-47 hücum tüfekleri ve tank tahrip edici füzeler üzerine eğitmek konusunda başı çekiyor.

Suriyeli isyancılara destek, Suudi Arabistan ve ABD istihbarat teşkilatları arasındaki on yıllardır devam eden ilişkideki son gelişmeden ibaret; bu ittifak, İran-kontra skandalını, Afganistan’da Sovyetlere karşı mücahitlerin desteklenmesini ve Afrika’daki vekalet savaşlarını görüp geçirdi.

Bazen, Suriye’de de olduğu gibi, iki ülke uyum içinde çalıştı. Bazı durumlarda da Suudi Arabistan Amerika’nın gizli faaliyetlerini finanse eden çekler yazmakla yetindi.

Başka Ortadoğu ülkelerinin de para sağladığı ortak silahlandırma ve eğitim programı, Amerika’nın Suudi Arabistan’la ilişkileri –ve krallığın bölgedeki yeri- değişim geçirirken de devam ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.