Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi İran Dışişleri Bakanlığına Çağrıldı.

  • 21 Ekim 2016
  • 1.094 kez görüntülendi.
Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi İran Dışişleri Bakanlığına Çağrıldı.

Türkiye’nin Tahran büyükelçisi Rıza Hakan Tekin Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

İRİB’in bildirdiğine göre, Türkiye başbakan yardımcısının İran’ın Irak’taki nüfuzuna dair gerçek dışı açıklamaları ardından Rıza Hakan Tekin dışişleri bakanlığına çağrılarak İran’ın yoğun itirazı kendisine iletildi.

Bu arada dışişleri bakanlığı sözcüsü Behram Kasımı, Türkiye başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş’un İran’ın Irak’ta dini siyasetlerinin etkisi ile ilgili sözlerine tepki olarak, İran’ın bölgedeki siyasetlerinin yüce islami ve insani öğretilerinden kaynaklandığını, bu yüzden başta müslüman ülkeler olmak üzere komşuların güvenliği ve istikrarının önemli derecede öncelik taşıdığını belirtti.

Kasımi fırkacılık, kavmiyetçilik ve mezhebi ihtilafların körüklenmesinin İran’ın uluslar arası ve bölgesel temel ilkelerinde hiç bir yeri olmadığını söyledi. İran islam Cumhuriyetinin manevi nüfuzunun hüsnü niyet ve komşuların toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına saygılı olduğunu belirten Kasımi, bunun bazı gözlemciler tarafından anlaşılmasının zor olduğunu belirtti. kasımı bölge ülkelerinin mevcut hassas ve tehlikeli durumu anlayarak yaşanan çatışmalar ve kaoslara son verme yönünde adım atarak konuşmaları gerektiğini ifade etti.

Türkiye başbakan yardımcısı Kurtulmuş’un İran ve Irak ile ilgili gerçek dışı açıklamaları, Iraklı yetkililerin sayısız itirazlarına rağmen Türkiye’nin yüzlerce askeri gücünü, terörizm ile mücadele bahanesi ile Irak’ın kuzeyinde konuşlandırdığı bir ortamda gerçekleşiyor.

Söz konusu güçler, Neynova vilayetinin merkezi Musul’un yakınlarında konuşlanırken, Türkiye savaş uçakları radikal güçler ile mücadele bahanesi ile arada bir Irak kuzeyini bombalamaya devam ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.