Hasan Ruhani: İran ve Türkiye bölgenin istikrar kaynağı

  • 03 Ekim 2017
  • 1.377 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: İran ve Türkiye bölgenin istikrar kaynağı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran’da bulunan Türkiye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanı Ruhani, iki dost ve kardeş ülke arasındaki ilişkilerin iyi yönde ilerlediğine dikkati çekerek, “Şu anda iki ülkenin siyasi ve ekonomik ilişkileri iyi seviyededir. Bunun yanında savunma ve askeri işbirliğimiz de güçlendirilimesi lazım” dedi.

İki ülkenin bölgedeki terörizm, istikararsızlık ve güvensizlik gibi ortak tehiditlerle karşı karşıya kaldığını belirten Ruhani, “Bu tehditleri ortadan kaldırmak için ortak menfaatleri göz önünde bulundurarak Tahran-Ankara ilişkilerini kapsamlı bir şekilde geliştirmeliyiz” ifadesini kullandı.

Ruhani, İran ile Türkiye yönetiminin karşılıklı ilişkilerle birlikte askeri işbirliğinin artması üzerinde kararlı olduğunu kaydederek, “İki ülkenin silahlı kuvvetleri ilişkilerini geliştirip tecrübe paylaşımı vasıtasıyla bölgesel tehditleri bertaraf etme konusunda önemli rol oynayabilirler” görüşünü paylaştı.

Terörle mücadele ve bölgedeki coğrafi sınırlarının korunmasının önemine değinen Hasan Ruhani, sözlerine şöyle devam etti: İran ve Türkiye bölgenin istikrar kaynağıdır. Dolayısıyla iki ülke birlikte olduğu zaman bölgesel sorunların çözümünde anahtar bir role sahip olabilir.

Cumhurbaşkanı Ruhani, Irak ve Suriye’deki merkezi hükümetinin güçlendirmesi gerektiğinin altını çizarek, “Ülkelerin toprak bütünlüğünü koruma, teröre karşı mücadele, bölgede istikrar sağlama ve coğrafi sınırlarda değişiklik olmaması büyük önem taşıyor. Hudutlarda herhangi bir değişiklik bölgede güvensizliğin tırmanmasına neden olacaktır” ifadelerinde bulundu.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da bu görüşmede, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ülkesinin özellikle terörizm ve istikrarsızlıkla mücadele alanında başta İran olmak üzere diğer dost ülkelerle işbirliği kurmaya hazır olduğunu aktardı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. haktan dedi ki:

    Bismillahirrahmanirrahim. Hamd alemlerin rabbi Allah’a salat ve selam Resulüne ve pak Ehlibeyti’ne. Türkiye istikrar da gibi mi görünüyor doğuda çatışmalar kürt-türk çatışması eşiğine gelindi kaldı ki ülkede farklı ideolojik grupların birbirine bilendiği bir durum var ve ekonomi verginin vergisi hatalı politikaların yükü kötü gidişat eğitim negatif! Bu ülke neden böyle etraflıca düşünülüp herkes kendini eleştirmekle işe başlasa kimse mükemmel değil ve lakin her kesimin kendince haklılığı var ve gelip giden yönetimlerde çözüm basireti kudreti yok imiş! Ülkesinde Arap, kürt, Türk nüfusu yanında azınlıkta olsa birçok farklı etnik grup barındıran bir ülke ve lakin sözde vatan millet özde çıkar menfaat rant adına bir kesim Türkçülük üzerinden diğer etnik grupları yok saymış baskı altına almış AKP öncesi kimse kürdüm diyemiyordu askeri cunta ağırdı o vakit ve lakin AKP ırkçılık konusunda bir adım atbabildiysede gülen hareketinin körüklediği mezhepsel fitne ile mücadele yerine mezhepsel politika yürütüldü Suriye ırak hükümetleri yok sayıldı ve şu anki tabloya gelinde sınırlara yerleşen abd! Bir kesimi memnun etmek veya bir ideoloji inancı kendinde mükemmel görerek bencilce yaklaşımla farklı inanç, bakış ve kesimleri yok etme düşüncesi ülkede hiçbir kesime hayır getirmedi getirmez. Bu ülke neden bilimde geridedir Avrupa karşısında. İnsanların baskı altına alındığı yerde felsefe bilim üreyemez üreyen miktar ise çok hafif kalır. İnsanına dil, kültür, inancına saygı değer ver ki kimse kendini tehlikede görmesin aklı üretimde Allah aşkı ve vatan sevgisiyle bilimde ilerleyebilsin. Kürt sorunu var diyemem pek fazla ki lakin kendi dil, kültür, gelenek medeniyetlerini yaşatacak zenginlikleri çoğaltan bir sistem uygulanabilir ve Alevi-Caferi yurttaşların vergisi de kendisine diyanet gibi bütçeyle hizmet olarak geri gelsin ki aksi takdirde hak yemek haram yemektir haram kimseye hayır getirmez sorunları çoğaltır zararı arttırır vs.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.