İbadi: ABD’ye Askeri Üs Vermeyi Reddettik”

  • 12 Nisan 2017
  • 1.189 kez görüntülendi.
İbadi: ABD’ye Askeri Üs Vermeyi Reddettik”

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında Kerkük’te referandum yapılması ve ABD’nin ‘askeri üs’ talebine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Irak’taki askeri üsleri artık Iraklıların yönettiğini belirterek, “Irak’ta ABD’ye ait askeri üs kurulması söz konusu değil” diye konuştu.

Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında konuşan Irak Başbakanı İbadi, ülkede 5 bin 200 civarı ABD askerinin bulunduğunu söyledi.

Irak’ın parçalanmayacağını söyleyen İbadi, “Iraklılar parçalanmayacak. Güneydeki vatandaşlar Musul’dakiler için bağış topluyor” ifadesini kullandı.

“ABD’ye Askeri Üs Vermeyi Reddettik”

İbadi, ABD’nin Irak’taki askeri üsleri ve asker sayısına ilişkin ise “Irak’ta ABD’ye ait askeri üs kurulması söz konusu değil. Askeri üs verme olayını reddettik. Koalisyona bağlı uçaklar komşu ülkelerin üslerinden geliyor. Eskiden üsleri kendileri (ABD) yönetirdi şimdi ise bu üsleri Iraklılar yönetiyor” dedi.

Koalisyon güçlerine ait Irak’ta 3 ile 4 bin arasında asker bulunduğu söyleyen Irak Başbakan İbadi, “ABD’nin burada 5 bin 200 küsur askeri var. Ancak bunların hiçbiri karada savaşmıyor. Bunlar danışmanlık, eğitim ve donanım faaliyetinde bulunuyor”dedi.

“Kerkük İçin Referandumdan Yana Değiliz”

İbadi, Bağdat’ta bugün düzenlediği basın toplantısında Kerkük’te referandum yapılmasından yana olmadıklarını söyledi.

Haydar İbadi, “Kerkük referandumu Kerkük’ün Kürdistan’a bağlanması amacıyla yapılamaz.  Çünkü Kerkük’ün bir bölümü halen IŞİD’in işgalinde bulunuyor ve halkın çoğu göçmen durumda” dedi.

Irak Başbakanı İbadi, “Kerkük’teki oluşumlara en yakınlarından biriyim. Bizler tehdit altında olan bu bölgelerde sorunların işbirliği ve diyalog yoluyla çözülmesinden yanayız” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.