İran’dan ABD Temsilciler Meclisinin tasırısına tepki

  • 13 Aralık 2015
  • 948 kez görüntülendi.
İran’dan ABD Temsilciler Meclisinin tasırısına tepki

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Nükleer Baş müzakerecisi, İran dahil dört ülke vatandaşlarına getirilen kısıtlama ile ilgili tasarının ABD Temsilciler Meclisi tarafından onay almasına tepki gösterdi.

EKO Bölgesel İşbirliği Konseyi’nin oturumu kulisinde gazetecilere konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve nükleer baş müzakerecisi Seyyid Abbas Irakçi, çeşitli boyutlarda hukuki bir zeminde hazırlanan, onayı henüz nihaileşmeyen ve İran dahil dört ülke vatandaşlarına getirilen kısıtlama ile ilgili ABD Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan tasarının nükleer anlaşmasıyla ilgili olan Kapsamlı Ortak Eylem Planı ile zıt yönleri olup olmadığına incelemekte olduklarını ifade etti.

Bu tasarının KOEP ile ters düştüğü zaman İran’ın gerekeni yapacağının altını çizen Irakçi, tasarı hakkında 5+1 ülkelerle istişare içinde olduklarını konuşmasına ekledi.

ABD Temsilciler Meclisi, bazı ülke vatandaşlarına uygulanan vize muafiyetinin kısıtlanmasını öngören bir tasarıyı kabul etti.

Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada 19 üye hayır oyu kullanırken, 407 üye vize kısıtlamalarına destek verdi.

ABD, Vize Muafiyeti Programı kapsamında 38 ülkenin vatandaşlarına vizesiz giriş hakkı tanıyor. Bu ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor.

Konuşmasının devamında geçen haftada yayınlanan UAEK Başkanı’nını İran raporuna işaret eden Irakçi, pek çok kararların baskılar ve bazı iddialar temelinden alındığına dikkat çekti.

Nükleer anlaşmanın icrasıyla ilgilenen Kapsamlı Ortak Eylem Planı Merkezi Başkanı Abbas Irakçi, İran nükleer çalışmalarının askeri boyutta olmadığına dair geçen haftada yayınlanan UAEK Başkanı Yukiya Amano’nun raporunda bu konuya şeffaflık getirildiği dolaysıyla geçmiş yıllarda ortaya atılan tüm iddiaların asılsız olduğuna ispatladığını kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.